Aitizaz Hasan bror och far poserar med bilder skolpojken som i måndags offrade sitt eget liv när han stoppade en självmordsbombare utanför sin skola. Foto: Scanpix

Pakistansk pojke får medalj postumt

Uppdaterad
Publicerad

Den pakistanske skolpojken Aitizaz Hasan, som i måndags offrade sitt eget liv när han stoppade en självmordsbombare utanför sin skola, får landets finaste tapperhetsmedalj postumt.

Pakistans premiärminister Nawaz Sharif har bett president Mamnoon Hussai att godkänna utdelningen av Sitara-e-Shujjat (tapperhetsstjärnan) till martyren Aitizaz Hasan, heter det i ett uttalande från Sharifs kontor.

15-årige Hasan gick i nionde klass i byn Ibrahimzai i nordvästra Pakistan. Trots att hans kamrater försökte hindra honom konfronterade han självmordsbombaren, som utlöste sin bomb. Aitizaz Hasan dog senare på sjukhus.

Skolflickan Malala Yousafzai, som hösten 2012 sköts i huvudet av en militant taliban för sin kamp för flickors rätt att gå i skola, hyllar också Hasan: ”Jag önskar att han, genom att offra sitt liv, bidrar till att bringa fred till mitt folk och mitt land”, säger hon i ett uttalande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.