Begravningsfölje i Gaza. Foto: SVT

Palestinsk familj dödades i attack

Uppdaterad
Publicerad

Tolv civila palestinier dog vid ett israeliskt flyganfall i Gaza. Känslorna var starka under dagens bagravning, rapporterar SVT:s utsände.

Ytterligare fem palestinier dödades i dag vid israeliska attacker i Gaza. Efter sex dygns beskjutning av Gaza har antalet döda stigit till 101, rapporterar nyhetsbyrån AFP

I går dödades 31 personer i Gaza, den blodigaste dagen sedan offensiven inleddes, enligt sjukhuskällor. Fem spädbarn fanns då bland de tio barn som dödades, rapporterar AFP.

Striderna mellan Israel och Hamas 2012

”Är det helt galna?”

Vid ett anfall dödades en hel familj på tio personer, bland dem sex kvinnor och fyra barn. Enligt den israeliska armén (IDF) var målet egentligen en befälhavare i Hamas väpnade gren med ansvar för raketbeskjutningen mot Israel.

IDF-källor medgav, enligt den israeliska tidningen Haaretz, att den palestinska familjens hus tycks ha bombats på grund av ett tekniskt misstag.

Vid dagens begravning känslorna starka.

–Det var sexton plan spm släppte fyra ton bomber på ett hus! Varför? Varför behövs det fyra ton? Är de helt galna? sade en släkting till SVT:s team på plats i Gaza.

Vreden var stor i begravningståget genom staden.

-Låt dem bomba, vi håller ut. Våra hus är öppna för motståndsmännen, sade en deltagare.

Rutter för civilflyg omlagda

Israels attacker är ett svar på raketbeskutning från Gaza mot mål i Israel. Attackerna har även kostat tre israeler livet och skadat över 50.

Flygplan som använder sig av Israels huvudsakliga civila flygplats Ben-Gurion, belägen utanför Tel Aviv, fick i dag av säkerhetsskäl sina flygrutter omlagda, meddelade Giora Rom, chef för Israels civilflyg.

Åtgärden kommer efter det att raketer skjutits mot Tel Aviv från Gazaremsan, och ett raketbatteri tillhörande robotskölden Iron Dome har installerats nära flygplatsen.

På grund av de omlagda rutterna ”finns det ingen fara” för civilt flyg, säger Rom, enligt AFP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striderna mellan Israel och Hamas 2012

Mer i ämnet