Ziad Abu Ein (t.v.) diskuterar med en israelisk soldat just före gripandet Foto: TT

Palestinsk minister dödad vid protest

Uppdaterad
Publicerad

En palestinsk minister dödades i sammandrabbningar med israeliska styrkor på Västbanken i samband med en protest på onsdagen, enligt nyhetsbyråerna AFP och Reuters. FN-chefen uppmanar nu till israelisk utredning.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas fördömer den ”brutala misshandeln som ledde till martyrskap”. Han kallar det för ”en barbarisk handling som inte kan tolereras”, uppger den palestinska nyhetsbyrån Wafa.

Ziad Abu Ein, minister utan ett eget politikområde, fördes medvetslös i ilfart med ambulans från byn Turmusiya men avled under färden till den närliggande staden Ramallah, rapporterar Reuters.

”Djupt sorgsen”

Ein blev slagen och knuffad av israeliska soldater i samband med protesten, enligt en Reutersfotograf som bevittnade händelsen och en sjukvårdsanställd.

– Vi kommer att vidta nödvändiga åtgärder efter att utredningen av händelsen är klar, säger Abbas.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uppmanade Israel att utreda dödsfallet. Ban sade att han var ”djupt sorgsen” över Abu Eins ”brutala död”.

Israels försvarsminister Moshe Yaalon uttryckte ”sorg över hans död” och sade att Israels armé utreder händelsen, skriver AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.