Foto: SVT

Pappans cannabisrökning förstörde hennes liv

Uppdaterad
Publicerad

I USA är synen på cannabis på väg att förändras fullständigt. Sen legaliseringen i Colorado i januari planerar allt fler delstater att följa efter. Men samtidigt som marijuanan snabbt håller på att bli en vardagsdrog, berättar nu barn till 60- och 70-talens drogliberala hippies om medberoendets konsekvenser.

Korrespondenternas Stefan Åsberg och Andreas Zernell träffade två personer som oroar sig över vad legaliseringen kan få för följder.

Tom Gorman är narkotikapolis i Denver och har länge varnat för negativa konsekvenser av att det nu är fritt fram att röka cannabis så länge man är över 21 år gammal och köper drogen av någon som har licens.

Dödsfallen ökar

Han kan konstatera att antalet dödsfall till följd av drogfylla har ökat stadigt i hans distrikt i Colorado. Under 2006 dog 21 personer i trafikolyckor där föraren hade cannabis i kroppen. 2011 hade den siffran stigit till 52 och trenden är uppåtgående, säger Tom Gorman.

– Jag är orolig för två saker; för att folk kör när de är stenade och för att vi håller på att förlora en generation. Jag vill se skärpta och utbildade ungdomar med mycket energi, jag vill inte att ruset ska bli grejen i deras liv. Vi ha inte råd att tappa en generation, säger han.

Medberoende flowerpower-barn

Och det finns redan en generation som i vissa fall har fått känna på de negativa konsekvenserna av marijuana som vardagsdrog. Många barn som växte upp i 60- och 70-talens hippiekultur i Kalifornien gjorde det i skuggan av föräldrarnas droganvändning. Amy Eden Jollymore var ett av de där flowerpower-barnen.

– Det kan ju verka coolt när man är tonåring att ha föräldrar som inte bryr sig så mycket, men så är det inte. Det är bara sorgligt. Föräldrarna är inte där. De öppnar dörren, går in och stänger den och sen är de någon helt annanstans. Och det är obeskrivligt ensamt, säger hon.

Hennes mamma försvann tidigt ur hennes liv och hon växte upp med sin pappa. Han odlade marijuana i källaren och rökte varje dag under hennes första tolv levnadsår. Amys tillvaro har blivit till ett långt sökande efter trygghet. Men hon försöker också hjälpa andra medberoende genom den blogg hon har.

”Det är så själviskt”

– Man överlever, men sen tillbringar man åratal med att bli sin egen förälder och faktiskt försöka tycka om sig själv. Det saknades någon där som gjorde det när man växte upp, eftersom de var upptagna med att bli höga eller vara påtända.

Amy bär med sig en känsla av att bli bortvald. Och även om hon umgås mycket med sin pappa, som bor i närheten, bär hon fortfarande som 40-åring på både sorg och ilska över att hennes pappa inte tog sitt föräldraansvar.

– Det är själviskt, så väldigt själviskt, säger hon.

Se Korrespondenternas Stefan Åsbergs resa genom ett USA där marijuana har blivit en del av vardagen ikväll 20.00 i SVT2.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.