Obama: Folkomröstning på Krim vore ett brott

Uppdaterad
Publicerad

Världen står enad mot Rysslands agerande på Krim. Så kommenterade USA:s president nyheten om en förestånde folkomröstning på Krim.

En folkomröstning på Krimhalvön om att ansluta sig till Ryssland skulle utgöra ett brott mot Ukrainas konstitution och internationell rätt, förklarar USA:s president Barack Obama.

– Varje diskussion om Ukrainas framtid måste inkludera Ukrainas legitima regering, säger han.

Krimkonflikten

Världen står enad i motståndet mot Rysslands agerande och i stödet till Ukraina, enligt Obama.

– Vi har kommit långt bort från tiden när gränser kunde dras om över demokratiska ledares huvuden.

”Krim integrerad del av Ukraina”

Också Ukrainas premiärminister Jatsenjuk kallade beslutet om en folkomröstning på Krim i mars för ”illegitimt”.

– Denna så kallade folkomröstning har ingen laglig grund alls. Därför uppmanar vi den ryska regeringen att inte stödja dem som stödjer separatism i Ukraina, säger Jatsenjuk.

– Krim är och förblir en integrerad del av Ukraina.

Enligt RIA, som citeras av Reuters, ska en folkomröstning hållas den 16 mars om Krims status. Det säger Krims regionale vice premiärminister Rustam Temirgaliev.

– Vi tror att 70 procent eller mer av befolkningen på Krim kommer att rösta för att tillhöra Ryssland, säger Rustam Temirgaliyev, förste vice premiärminister på Krim till reportrar under torsdagen enligt Interfax.

Enligt Temirgaliev ska Krimborna svara på frågan om huruvida de vill att Krim ska vara en del av Ukraina eller ansluta sig till Ryssland.

Duman avvaktar folkomröstning

Den ryska duman stödjer Ukrainas territoriella integritet, men förstår samtidigt att folket på Krim har rätt att ta upp frågor som de vill folkomrösta om, sades i ett officiellt uttalande under torsdagen. Utifrån resultatet från folkomröstningen den 16 mars kommer duman sedan att meddela sin hållning.

En representant för duman säger också till reportrar att människorna på Krim-halvön är oroade för sin säkerhet och sin framtid, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

Putin har diskuterat begäran

Rysslands president Vladimir Putin har diskuterat begäran från Krim om att tillhöra Ryssland vid ett möte med sitt säkerhetsråd, uppger hans talesman enligt flera nyhetsbyråer.

Putin höll ett tidigare planerat möte med säkerhetsrådet för att diskutera situationen i Ukraina.

Samtidigt säger Ukrainas finansminister att den planerade folkomröstningen om Krims status inte är förenlig med konstitutionen.

Har tagit över bank

Rysslands centralbank har med omedelbar verkan tagit över förvaltningen av den ukrainska banken Privatbanks ryska dotterbolag Moskomprivatbank, som tillhör den ukrainska oligarken Ihor Kolomoyski.

Samtidigt rapporterar den nyhetsbyrån Interfax att pro-ryska ledare i Krim planerar att införa rubeln i stället för hryvnian.

– Vi är redo att introducera rubeln, säger Rustam Temirgaliyev, första vice premiärminister i Krim.

Han tillägger att alla statliga tillgångar i Krim kommer att konfiskeras.

– De kommer att bli nationaliserade och bli den autonoma republiken Krims egendom, säger han på en presskonferens.

Ryskt medborgarskap

I dag sade också Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev att man kommer att underlätta procedurerna för rysktalande som tidigare bott i Ryssland eller före detta Sovjetunionen att få ryskt medborgarskap, rapporterar Reuters.

Enligt Medvedev diskuteras just nu ett utkast till en federal lag som ska förenkla processen.

”Ryssland ökar spänningarna”

Rysslands agerande ökar spänningarna på Krim, sade Ukrainas tillförordnade premiärminister Arsenij Jatsenjuk i samband med EU-ledarnas möte i dag, rapporterar AFP.

Den ukrainska regeringen vill ha en politisk lösning. Enligt Jatsenjuk beror det på Ryssland om man är beredd att lösa den här konflikten eller om man vill fortsätta att öka spänningarna som man gjort under de senaste dagarna.

Beväpnade män ska ha hindrat den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE:s observatörer från att resa in i Krim, rapporterar AFP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet