Framsidan på första numret av Min Påve med citatet ”ha modet att vara lycklig.” Foto: TT

Påven får idoltidning

Uppdaterad
Publicerad

Påven Franciskus har haft ämbetet i snart ett år men är kanske populärare än någonsin. Beviset: en egen veckotidning tillägnad honom.

I dag dök den upp i italienska tidningskiosker: Il Mio Papa. Ett ”glossy” magasin på 68 sidor med en blandning av fotografier, uttalanden och inblickar i hans liv. Varje vecka utlovas och en idolplansch med citat.

– Det är en slags ”fanzine” men givetvis kan det inte vara på samma sätt som man gör till ett populärt pojkband som One Direction. Vi siktar på att vara mer respektfulla, ädlare. Det säger tidningens redaktör Aldo Vitali till New York Times.

Medier

Personlig kontakt

Veckotidningen hoppas också kunna förmedla de jordnära råd som påven ger varje vecka under möten med troende på Petersplatsen eller andra håll.

– Det är därför vi kallar den Il Mio Papa (Min påve), alla har känslan att Franciskus talar till dem personligen, säger Vitali.

Tidningen ges inte ut av Vatikanen utan av förlaget Mondadori som ingår i Berlusconis medieimperium och är mest känt för skvallertidningar.  Enligt Vitali ska tidningen inte ägna sig åt sensationer.

– Vi ska inte jaga några scoop.

Budskapet viktigt

Chefredaktören för Vatikanens dagstidning L'Osservatore Romano menar att ll Mio Papa är ett intressant fenomen eftersom den inte kommer från den katolska världen.

– Vi får se hur den utvecklas men mitt intryck är att den riktar sig till en bred allmänhet som varken har tid eller lust att gå på djupet men det  betyder inte att det inte kan vara positivt, säger Giovanni Maria Vian.

Den nya tidningens redaktör menar att även om påven visserligen är oerhört populär och uppskattas av många som varken är katoliker eller ens troende så är avsikten inte att tjäna pengar på hans popularitet utan att sprida själva budskapet.

– Det är ingen personkult, vi vill använda påven som ett exempel för att leva ett bättre liv, säger Vitali.

Utan avtal

Förlaget hoppas dock på en succé, första upplagan har gått ut i 500.000 exemplar. Men Vitali verkar ha glömt en detalj. Den Heliga stolen förklarade 2009 att den har ensamrätten till ”värna och skydda påven och dennes person från obehörigt nyttjande i verksamheter som har lite eller intet med den katolska kyrkan att göra”.

Dessutom har Vatikanens eget förlag Libreria Editrice Vaticana upphovsrätten till allt som påven skriver. Il Mio Papa har inga avtal med Vatikanen som nu hotar med att ingripa.

– Publicerar de påvens ord måste jag ingripa, säger fader Giuseppe Costa från Libreria Editrice Vaticana.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet