Slut på matfusket – nu ska lasagnen ursprungsmärkas

Uppdaterad
Publicerad

Färdigrätter som innehåller kött ska märkas med köttets ursprung. Det röstade EU-parlamentet ja till i dag.

Efter skandalen med hästkött i lasagne och hamburgare i början av 2013 blev ursprungsmärkning ett hett ämne. Men det är först nu som EU-parlamentet röstade om en resolution där parlamentet kräver att kommissionen sätter fart och tar fram ett lagförslag för obligatorisk ursprungsmärkning.

Resolutionen har tagits fram i parlamentet på initiativ av Miljöpartiets grupp i EU-parlamentet (gröna gruppen).

Hästköttsskandalen 2013

– Efter hästköttskandalen, är det nu upp till oss att återfå konsumenternas förtroende. Vi ber nu kommissionen att lägga fram ett lagstiftningsförslag med en obligatorisk märkning av ursprungsland, eftersom detta kommer att bidra till att förbättra insynen och att ge tydlig och fullständig information till konsumenterna, sa miljöutskottets ordförande Giovanni La Via efter omröstningen.

Guteland: Viktigt

– Jag tycker ursprungsmärkning är viktigt för det ger människor större möjlighet att handla miljövänlig och för en god djurhållning, säger svenska ledamoten Jytte Guteland (S) i ett uttalande.

I dag finns speciella regler med krav på märkning med ursprung för nötkött. Om varan är märkt med till exempel ”ursprung Sverige” betyder det att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige. Om importerat kött mals till köttfärs i en butik i Sverige får den alltså inte heta ”svensk köttfärs” eller vara märkt med svensk flagga.

Ingen ny hästlasagne

Nu kan det alltså snart bli lag på att även sammansatta produkter som pizza, lasagne, köttbullar och andra färdigrätter också måste märkas med ursprungsland.

”Vi i Miljöpartiet vill att alla köttprodukter ska märkas med var djuret har fötts, växt upp och slaktats. Vi arbetar för att maten i EU ska vara 100 procent utan överraskningar. Ingen ny hästlasagne, tack! Det behövs bättre innehållsdeklarationer, och kontroller måste garantera att det som står på förpackningen också finns inuti”, skriver Miljöpartiet i ett pressmeddelande.

Svensk kamp för märkning

I april 2014 sade också ett enigt miljö- och jordbruksutskott att den svenska regeringen i alla relevanta sammanhang inom EU ska arbeta för att få till en ursprungsmärkning av alla köttprodukter, även produkter där kött ingår som en ingrediens. Förslaget kom då från Vänsterpartiet. 

EU har på senare år utökat reglerna för märkning av olika sorters kött. Trots de senaste årens många skandaler kring höstkött i lasagne och köttbullar har dock EU-kommissionen hittills varit tveksam till märkning av behandlade produkter, av praktiska skäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästköttsskandalen 2013

Mer i ämnet