Foto: TT

Plan i karantän i Madrid efter ebolalarm

Uppdaterad
Publicerad

Ett flygplan med 163 passagerare isolerades under dagen på Madrids flygplats efter att en passerare uppvisat

ebolaliknande symptom.

Planet från flygbolaget Air France hade i morse lämnat Paris, då en passagerare från Lagos i Nigeria började klaga på huvudvärk och svettningar, enligt Sky News.  Mannen, som även ska ha drabbats av skakningar under flygresan, fördes efter landning i ambulans till Carlos III-sjukhuset i Madrid, eskorterad av en mängd polisbilar.

Fördes till avskilt område

Efter att ha landat på Adolfo Suárez Barajas-flygplatsen i Madrid ska flygplanet ha förts till ett avskilt område och passagerarna först beordrats att stanna ombord innan de slutligen fick stiga av.

Ebolautbrott

Bronween Bashford, som väntade på att få stiga ombord på flygplanet inför återresan till Paris, uppger att Air France-planet där omringats av en mängd utryckningsfordon och personal i skyddsdräkter, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Där fanns polisbilar, ambulanser, brandbilar och människor i vita skyddsdräkter. Det var fullt pådrag på landningsbanan.

Enligt en talesman från den spanska hälsovårdmyndigheten behandlas händelsen som ett misstänkt ebolafall. Flygplanet desinficerades efter landning och kommer inte återvända till Paris under kvällen som planerat, enligt uppgifter från Air France.

Fakta

Fakta: Kontroll av flygpassagerare

Efter uppmaningar från FN:s världshälsoorganisation (WHO) sker sedan i somras hälsokontroller av alla utresande flygpassagerare från Liberia, Sierra Leone och Guinea.

I Europa har dessutom Storbritannien och Frankrike beslutat att testa flygpassagerare som anländer med direktflyg från något av de tre länderna.

Även Tjeckien har aviserat kontroller, trots att landet inte har något direktflyg till området. Enligt EU:s hälsokommissionär Tonio Borg funderar vissa flygbolag som trafikerar länderna även att införa kontroller ombord. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet