”Hela gator är helt täckta av tårgas”

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals människor har åter strömmat ut på gatorna i Istanbul och läget är värre än någonsin, rapporterar SVT:s korrespondent. Polisen skjuter stora mängder tårgas.

SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid och fotograf Ulf Sandlund har under kvällen varit ute på gatorna i Istanbul och beskriver en situation som har förvärrats dramatiskt.

Tiotusentals människor har tagit sig ut för att demonstrera. De bygger barrikader och river upp hela trottoarer för att komma åt gatstenar som de sedan kastar. Polisen har svarat med en stor insats. SVT:s team hamnade mitt i upploppen.

Protester mot Erdogan 2013

– Det är det värsta jag har varit med om. Polisen skjuter massivt med tårgas mot dem. Hela gator är helt täckta av tårgas. Demonstranter ligger på marken och skriker och många har svårt att andas. Samtidigt hovrar polishelikoptrar ovanför och riktar sökarljus ner mot demonstranterna.

Försöker nå Erdogans kontor

Det har varit en hel del skadegörelse. Demonstranterna bygger avspärrningar och låter inte bilarna köra förbi.

Åter har demonstranterna försökt ta sig till premiärminister Erdogans kontor i Istanbul. Polisen svarade med tårgas och motattacker.

Demonstranterna anklagar polisen för att använda övervåld.

Enligt al-Jazira har våldsamheterna även spridit sig till Kabatas, tre kilometer från Besiktas i Istanbul. ”Hela området luktar av polisens tårgas”, rapporterar reportern på plats.

USA efterlyser återhållsamhet

USA uttrycker oro över rapporter om ett överdrivet bruk av våld av den turkiska polisen, efterlyser återhållsamhet och stödjer kraftfull rätten att genomföra fredliga demonstrationer, säger USA:s utrikesminister John Kerry.

– Vi hoppas självklart att det kommer att bli en fullständig utredning av händelserna och fullständig återhållsamhet från polisstyrkorna, tillrättavisar Kerry Nato-allierade Turkiet.

Obama: Vi är oroliga

Även president Barack Obama uppmanar via sin talesman polis och demonstranter att undvika våld i de pågående oroligheterna i Turkiet.

– Vi är oroliga för hur man har reagerat, men vi är övertygade om att Turkiets regering kommer att klara av detta, säger Vita huset talesperson Jay Carney. Han underströk vikten av tillåta fredliga demonstrationer samt att regeringen bör utreda våldsamheterna, skriver Reuters.

Fakta: Turkiska protesterna

* Våldsamheterna började som en fredlig demonstration i början av förra veckan mot regeringens planer på att röja mark i Gezi-parken vid Taksimtorget i den europeiska delen av Istanbul.

* Parken är en av de sista gröna områdena i stadsdelen Taksim. Invånare befarar att ett köpcentrum ska byggas i parken.

* Demonstrationerna har kommit att handla om upprördhet över polisens brutala svar på protesterna. Premiärminister Recep Tayyip Erdogan erkände själv i lördags att förekommit ”extrema” polisinsatser mot demonstranterna.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester mot Erdogan 2013

Mer i ämnet