Turkiet: Rättegång mot demonstranter inledd

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången i Turkiet mot drygt 20 demonstranter som misstänks för att ha ordnat regimkritiska demonstrationer förra året har nu inletts.

26 medlemmar i paraplyorganisationen Solidaritet med Taksim ska höras av en domstol i Istanbul.

Aktivisterna anklagas för att ha bidragit ekonomiskt till en kriminell organisation, ha stört den allmänna ordningen och organiserat olagliga protester genom sociala medier. De riskerar upp till 29 års fängelse om de fälls.

Protester mot Erdogan 2013

Demonstrationerna anses ha varit den största utmaningen hittills av premiärminister Recep Tayyip Erdogans elvaåriga styre.

Demonstrationerna började som en mindre miljörelaterad protest för att stoppa utvecklingen av Geziparken i Istanbul, men växte snabbt till nationella protester mot Erdogans styre. Minst åtta personer dog och omkring 8.000 personer skadades när polis brutalt slog ner protesterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester mot Erdogan 2013

Mer i ämnet