Politiskt kaos efter valet i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Valresultatet i Italien har lett till ett dödläge och det talas redan om nyval.

Nu är det bekräftat att center-vänsterblocket får majoritet i  det italienska parlamentets underhus.

I överhuset har däremot inget av blocken erövrat en majoritet. Redan under valnatten började det talas om nyval om det inte går att bilda en regering med stöd i hela parlamentet.

Parlamentsval i Italien 2013

Vänsterledaren Pier Luigi Bersani varnar för det känsliga läget som parlamentsvalet försatt landet i när hans koalition fick majoritet i underhuset men inte i överhuset.

– Det står klart för alla att detta är en mycket känslig situation för landet. Vi ska i Italiens intresse ta det ansvar som detta val har gett oss.

Vill inte bilda allians

Det framgångsrika missnöjespartiet Fem stjärnor (Cinque Stelle) med bloggaren och komikern Beppe Grillo som partiledare säger sig inte vilja bilda allians med något av blocken.

Partiet plockar ideer från både höger och vänster och är nu landets enskilt största parti.

– Vi tänker stödja bra idéer, oavsett vilket parti som lägger fram dem. Är ideérna i linje med vår rörelse röstar vi för dem, säger den nyvalda parlamentsledamoten Marta Grande till SVT.

”Det man fruktade mest”

SVT:s korrespondent i Italien Kristina Kappelin säger att Italien kommer att få svårt att bilda regering utifrån valresultet som det ser ut nu.

– Här kommer Italiens president att få en viktig roll i sammanhanget.  Det är han som så småningom kommer att undersöka vilka möjligheter som finns att bilda någon form av koalition, även om det just nu ser väldigt mörkt ut på den fronten, säger hon.

En bräcklig regering i Italien kan förvärra den ekonomiska krisen i Europa.

– Det situation som uppstått är precis det man fruktade allra mest. Dödläge, svårigheter att driva igenom en fortsatt reformpolitik som leder till politisk tillväxt samt att Berlusconi är tillbaka så starkt. Han är uppenbarligen populär i Italien, men mindre populär bland ledarna i EU. Vi kan vänta oss negativa marknadsreaktioner under dagen.

Reinfeldt: Svårt styra Italien

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger till SVT att det mesta tyder på att det kommer att bli mycket svårt att styra Italien.

– Det är svårt att se vem som ska klara av att genomföra reformer, säger Reinfeldt och konstaterar att det kan påverka resten av Europa också, i ett redan dystert läge.

– Låt oss se slutresultatet först, men att en sådan som Beppe Grillo kan komma från ingenstans och få 25 procent säger en del, säger Reinfeldt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Parlamentsval i Italien 2013

Mer i ämnet