Pompeji faller sönder på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals turister och besökare strömmar till Pompeji varje år Det är här som ett av världens mest kända vulkanutbrott ägde rum, det vid

Vesuvius, som förstörde staden Pompeji i Italien år 79 efter Kristus. Nu är risken stor att staden faller sönder på nytt. Den här gången på grund av dålig administration.

En allt större yta av Pompeji är stängd för besökare. Ënbart under mars månad har flera väggar rasat och delar av en fresk stals nyligen i ett obevakat hus.

Pompeji – ett problematiskt Italien i miniatyr

Detta har gett upphov till svidande kritik mot Pompejis ledning och mot regeringen. I utländsk press har ruinstaden målats upp som ett problem-Italien i miniatyr.

– Jag vill påpeka att rasen är obetydliga, både vad gäller omfång och arkeologisk betydelse. I en stad av ruiner som täcker 44 hektar, måste man tyvärr då och då handskas med den här typen av problem. Vi har redan tagit itu med detta. Samtidigt har vi dragit igång det stora, allmänna underhållet, säger Massimo Osanna, chefsantikvarie i Pompeji sedan några veckor.

EU ställer krav

Massimo Osannas utnämning väckte ont blod i den italienska kultureliten. Han är arkeolog, men kommer inte från Kulturdepartementet. Osannas svåraste hinder kan bli att få med sig den tungrodda italienska kulturbyråkratin.

Det är nödvändigt, eftersom EU börjar ställa krav. För två år sedan beslöt unionen att bidra med cirka 75 miljoner euro till ett stort projekt för att bevara Pompeji. Bortsett från konsolidering och restaurering, ska även säkerheten öka och göras handikappvänlig. Men ytterst få arbeten har kommit igång och kommissionen hotar nu med att dra tillbaka fonderna, om pengarna inte använts under 2015.

Osanna erkänner att det blir svårt att hinna med allt före deadline.

– Ett av problemen är att vi befinner oss i Italien. Detta är inte Sverige eller Tyskland. Ofta beror förseningarna på att vi måste göra en noggrann screening av de företag som får entreprenaderna, för att undvika att camorran infiltrerar, säger Massimo Osanna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.