Idag protesterade journalisterna på tidningen Southern weekend mot censuren i Kina Foto: SVT

Stora censurprotester i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Censuren i Kina har hårdnat den senaste tiden. Bland annat krävs det nu att man uppger sitt riktiga namn för att få starta ett konto på den mycket populära mikrobloggen Weibo. I dag gick även journalisterna på en av Kinas dagstidningar ut på gatan i en protest mot censuren.

Det är ofta små skeden som inleder en historisk förändring. Först om några år vet vi om dagens protest, måndagen den 7 januari 2013 utanför dagstidningen Southern Weekend blev bortglömd eller ihågkommen som startskottet på ett öppnare Kina.

Oavsett så är det något mycket ovanligt när journalister på en etablerad dagstidning i Kina protesterar mot censuren och för ökad pressfrihet.

Ledarartikel byttes ut

Tidningen som är en av de mest frispråkiga i landet har censurerats hårt det senaste året, och droppen som fick bägaren att rinna över var när en ledarartikel om krav på reformer nyligen ströks och ersattes med beröm åt partiledningen.

I dag har tidningens reportrar öppet visat sitt missnöje, och det har fått eko över hela den kinesiska nätvärlden.

Censuren hårdare än någonsin

Som en direkt följd har nog aldrig nätcensuren varit så hård som nu. Varje tecken i tidningsnamnet Nanfang Zhoumo har blockerats. Det är ungefär som om vi i Sverige inte skulle kunna söka på orden syd eller svenska eller dag eller bladet.  

Kinas mycket populära motsvarighet till Twitter som heter Weibo har också fått hårdare regler. Man måste nu uppge sitt riktiga namn och kontaktinformation innan man får starta ett konto. Skälet är med största sannolikhet att kunna kontrollera vem som skriver vad.

Vägskäl för landet

Att detta sker just nu är ingen slump. Kina genomförde nyligen ett ledarbyte och det har föranlett höjda förhppningar och ökade krav på reformer, även inom pressfriheten.

Det är som ett ställningskrig om yttrandefriheten och det kommer snart visa sig om landets nye ledare Xi Jinping tror att landet äntligen är moget för reformer även inom yttrandefrihet, och vad som händer om han inte genomför dem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.