Rök fyller gatorna i Ferguson där beväpnad polis står samlade vid en bepansrad bil. Stora demonstrationer har brutit ut i hela USA sedan beskedet kom att polismannen som sköt ihjäl Michael Brown inte åtalas. Foto: TT

”Ferguson liknar en krigszon”

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals människor protesterar nu i hela USA mot beslutet att inte åtala polismannen som sköt ihjäl Michael Brown. Staden Ferguson är en belägrad stad och liknar en krigszon, uppger Sveriges Radios korrespondent på plats.

I över 170 städer i USA demonstrerade människor med anledning av händelserna i Ferguson och mot polisens övervåld mot svarta. Människor blockerade broar, tunnlar och genomfartsleder och skrek ut sin ilska över åtalsjuryns besked att det inte finns skäl att åtala polismannen för dödsskotten, rapporterar CNN.

Enligt CNN hålls gatuprotester i 170 städer från kust till kust.

Michael Brown sköts till döds av polis

I Ferguson har 2.200 nationalgardister kallats in. Oroligheter har brutit ut, bland annat har en polisbil attackerats och militärfordon rullar på gatorna.

– Soldaterna står med i vissa fall dragna vapen som de riktar mot vissa grupper. För en stund sen greps två personer, då hade man dragna vapen medan de fördes bort, säger Sveriges Radios Agneta Furvik från Ferguson strax efter sextiden på morgonen, svensk tid.

NRK:s korrespondent Gro Holm berättar att det inte varit så dramatiskt som föregående natt, men att stämningen är spänd. Alla som kommer i närheten av polisstationen kommer att bli arresterade, och det gäller även journalister.

–På en sidogata här intill polisstationen blev en polisbil attackerad och omkullvält. Vi kunde se hur både styrkor från nationalgardet och ett tiotal polisbilar var på plats inom bara några minuter, berättar hon för SVT Nyheter.

Polismannen trädde fram i tv

Polismannen Darren Wilson säger i en första tv-interjvu, för tv-kanalen ABC,  att han fruktade för sitt liv under bråket som slutade med att han sköt ihjäl den svarte 18-åringen Michael Brown.

Enligt Darren Wilson agerade han i självförsvar. Den storvuxne Michael Brown sträckte sig in i polisbilen efter hans vapen, och slog honom i ansiktet, säger han och tillägger att han fruktade att han själv skulle bli dödad.

– Anledningen till att jag har ett rent samvete är att jag vet att jag skötte mitt jobb rätt, säger polismannen till ABC.

Förstärkning

Sedan en jury i måndags beslutat att det inte finns fog för åtal mot Wilson bröt omfattande upplopp ut i St Louis-förorten Ferguson, med bränder, plundring och skottlossning. Inför tisdagskvällen har myndigheterna kallat in ytterligare flera hundra nationalgardister.

– Allt som allt kommer det att vara fler än 2 200 män från nationalgardet i regionen. Liv och egendom måste skyddas. Det här samhället förtjänar lugn och ro, säger guvernören Jay Nixon, enligt AFP.

Obama talade igen i natt

President Barack Obama manade för andra dagen i rad till lugn och besinning. Han krävde också att de som ertappas med vandalisering och plundring ska åtalas.

– Bränna byggnader, sätta bilar i brand, förstöra egendom, utsätta människor för risker...det finns ingen ursäkt för det, sade Obama under ett besök i Chicago, rapporterar Reuters.

Händelserna i Ferguson har satt rasfrågan högt på dagordningen i USA och placerat Obama i dilemmat att både kyla ner protesterna och samtidigt lyssna på dem som anser att svarta och vita inte är lika inför lagen.

– Frustrationen vi sett handlar inte om en enstaka händelse. Den har djupa rötter i många svarta samhällen som känner att våra lagar inte alltid tillämpas likformigt och rättvist, sade Obama.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Brown sköts till döds av polis

Mer i ämnet