Foto: TT

Protestläger röjt i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheterna i Hongkong undanröjde på onsdagen det sista av demokratiaktivisternas protestläger i stadsdelen Mongkok i Hongkong. Två av proteströrelsens studentledare uppges ha gripits av polis.

Efter tre timmar var barrikader och tält borta och trafiken på Nathan road, som varit blockerad sedan slutet av september, kunde släppas på igen. Enligt en lokal tv-station var omkring 4.000 poliser involverade i operationen. Dagen innan greps över 100 demonstranter vid en liknande aktion.

De aktivister som försökte hindra rivningen motades bort av kravallpolis, som varnade för att motstånd kunde leda till fängelse. Flera aktivister släpades också iväg av poliserna. Två av dem uppges vara proteströrelsens studentledare, Joshua Wong och Lester Shum.

Protesterna i Hongkong

Området i Mongkok har varit i centrum för sammandrabbningar mellan studenter och grupper som försökt skingra demonstranterna. De två månader långa protesterna för ökad demokrati har varit det största hotet mot kommunistregeringen i Beijing sedan studentupproret på Himmelska fridens torg 1989.

Aktivister ockuperar fortfarande vägar i området Admiralty där många myndighetsbyggnader finns samt shoppingområdet Causeway Bay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet