Foto: TT

Protestmarsch blir sorgmarsch

Uppdaterad
Publicerad

Det som skulle bli en nystart för oppositionens protester mot Putin förvandlas nu i stället till en sorgemarsch.

– Det har varit väldigt varma och starka reaktioner bland människor på gatan och på nätet. För tänkande människor i Ryssland är det här en politisk och känslomässig chock, säger Andrej Kolesnikov på tankesmedjan Carnegie i Moskva, som tidigare jobbat under Nemtsov, till TT.

– Att en oppositionsledare 2015 blir ihjälskjuten vid Kremls murar. Det är fullständigt ofattbart, säger hans oppositionskollega Mikhail Kasijanov enligt AFP.

Protestmarsch blir sorgmarsch

Det som skulle bli en nystart för oppositionens protester mot Putin förvandlas nu i stället till en sorgemarsch. Myndigheterna kommer att låta demonstranterna tåga över bron där Nemtsov mördades.

Ledare från hela världen har uttryckt sin avsky mordet och krävt en oberoende och öppen utredning. President Putin svar har blivit att hänvisa utredningen till en särskild utredningskommitté inom åklagarämbetet.

”Allt ska göras för att de som organiserat och utfört detta usla och cyniska mord ska få den bestraffning de förtjänar”, lovar Putin i ett telegram till Nemtsovs mamma, som publicerats på Kremls hemsida.

Ryssinblandning

Ukrainas president Petro Porosjenko sade på lördagen att Nemtsov mördats då han planerade att presentera bevis om hur Ryssland agerat i den pågående konflikten.

– Någon var rädd för detta. De dödade honom, sade Porosjenko under ett besök i Vinnytsia, enligt Reuters.

Även Nemtsovs partikamrat Ilja Jasjin sade att Nemtsov arbetade med en rapport om kriget i Ukraina, som innehöll bevis för att ryska soldater deltagit aktivt i striderna.

Nemtsovs motstånd mot president Putin var öppet.

– Det huvudsakliga kravet är att omedelbart avbryta kriget i Ukraina, sade Boris Nemtsov om den demonstration som hade planerats till på söndag. Kommentaren gjordes i en intervju han gjorde med radiokanalen Eko Moskva strax innan han mördades.

Putin har förnekat all inblandning i kriget, liksom han innan Rysslands annektering av Ukrainas Krimregion förnekade inblandning där. Nemtsov var en av få som i Ryssland öppet brännmärkte annekteringen som olaglig.

– Jag tror att vi kommer att behöva kämpa mot Putin under lång tid, att det kommer att bli en utdragen kamp. Mitt jobb som politiker och bloggare är enkelt: Att visa dem att Putin betyder kris, att Putin betyder krig, sade Nemtsov i en intervju med The Financial Times i måndags.

Fakta: Boris Nemtsov

Boris Nemtsov var biträdande premiärminister i den forne presidenten Boris Jeltsins regering. Senare blev han osams med Putin, som efterträdde Jeltsin, och hjälpte till att arrangera protester mot presidenten.

Boris Nemtsov föddes i Sotji 1959 och död i Moskva i februari 2015, sågs som ett ungt ekonomiskt ”geni” när han 1991 utsågs till guvernör i miljonstaden Nizjnij Novgorod. Sex år senare blev han biträdande finansminister, men tvingades lämna regeringen redan efter drygt ett år, i efterdyningarna till den ryska ekonomiska krisen i augusti 1998.

Efter att ha grundat högeralliansen SPS satt han i parlamentet 1999-2003. Från 2008 har han varit en av ledarna för oppositionsalliansen Solidaritet, tillsammans med förre schackvärldsmästaren Garri Kasparov. Sedan 2010 är han också en av ledarna för Parnas (Partiet för folkets frihet).

Nemtsov kritiserade även OS i Sotji 2014 och hävdade att stora summor hade stulits under planeringen och byggandet av de olympiska spelens anläggningar.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.