Foto: TT

Putin visar sig på presidentmöte

Uppdaterad
Publicerad

Efter tio dagars spekulationer om var han höll hus visade sig Ryssland president Vladimir Putin i dag vid ett statsmöte.

Putin framträdde när han tog emot den kirgiziske presidenten i Sankt Petersburg. Spekulationerna under frånvaron har handlat om allt från influensa, ryggproblem och en påstådd flickväns barnafödande, till att presidenten skulle ha blivit mördad.

– Det skulle vara tråkigt utan skvaller, kommenterade Putin det hela i samband med ett möte med Kirgizistans president Almazbek Atambajev i S:t Petersburg, enligt nyhetsbyrån Ria.

Men spekulationerna är också talande för den starka position Putin har i landet.

– Bland många ryssar ses han som en garant för stabilitet och människor här är livrädda för krig. Många ryssar har känslan att utan Putin kan det bli inbördeskrig. Det ses som ett hot mot landet att det inte finns någon självklar efterträdare, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Elin Jönsson.

Tystlåtet Kreml

Frånvaron har också lett till en del vassa skämt från Putins kritiker som ser uppståndelsen som ett tecken på den brist på alternativ som råder.

Uppmärksamheten kring presidentens frånvaro har också spätts på av att det inte kommit någon officiell rysk förklaring.

– Man lever kvar i en kultur kring Kreml där man inte berättar om presidenten är sjuk vilket leder till spekulationer. Ett tidigare exempel är när Putin sågs halta vid ett officiellt möte för ett par år sedan vilket satte igång rykten om hans hälsa, säger Elin Jönsson.

”Någonting har väl hänt”

Rysslandsexperten Jakub Swiecicki på Utrikespolitiska Institutet säger att Putins framträdande nu blir ett slut på spekulationerna.

– Det ligger i rysk tradition att inte tala om ledarnas hälsotillstånd eller privatliv, det är inte konstigt att han nu visar sig som om ingenting har hänt.

Varför ger man ingen officiell förklaring till att han inte visat sig på 10 dagar?

– Hans talesman har hela tiden hävdat att Putin fortsätter att jobba. Men någonting har väl hänt, antingen har han varit sjuk eller så är det annat, säger Swiecicki.

”I ett demokratiskt land skulle man säga vad det gällde”

Jakub Swiecicki nämner även att det cirkulerat uppgifter om att presidentens frånvaro varit en mörkläggning, att medan hela världen undrat var Putin var och vad han gjorde så tog det fokus från stridigheterna i östra Ukraina och att det då ska ha hänt en del i staden Mariupol.

Presidentens talesman har dementerat rykten om Putin som cirkulerat, men man har en låg trovärdighet, menar Rysslandskännaren.

– I ett demokratiskt land skulle man säga direkt vad det gällde, säger Swiecicki.

Lena Jonson, Rysslandsforskare på Utrikespolitiska Institutet, säger däremot att det är för tidigt att kommentera vad presidentens frånvaro inneburit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.