– Vi kunde inte sova, vi var så rädda för barnens skull, berättar Susana,som lämnade Krim för en vecka sedan. Foto: SVT

Rädslan sprider sig bland tatarerna på Krim

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan lämnade Susana och hennes barn Krim. Rädslan för att Moskvastyret ska innebära en återgång till Sovjettidens förtryck mot tatarerna fick dem att packa väskorna och ge sig av.

– Vi kunde inte sova, vi var så rädda för barnens skull. Vi har fyra barn. Vad skulle vi kunna göra om något hände? säger Susana.

Susana är född i Uzbekistan. Hennes föräldrar deporterades från Krim under Sovjettiden och misstänksamheten mot den ryske presidenten Vladimir Putins intentioner är stor.

Hotfulla rykten

För en vecka sedan lämnade Susana och barnen hemmet i Simferopol på Krim, efter att Susana hade blivit av med jobbet på en muslimsk skola. Skolan stängdes när de anonyma, beväpnade männen kom till Krim. Hotfulla rykten började snurra.

– Varje dag fick tatarerna höra att ryssarna skulle skära halsen av oss. Och ryssarna fick höra att tatarerna skulle göra samma sak, säger Susana.

Rädsla för orättvis behandling

Det bor flera olika folkgrupper på Krim. En grupp är tatarerna, som är muslimer, och de är nu oroliga för att de kommer bli orättvist behandlade av de ryska myndigheterna. 

Skulle du vilja återvända till Krim om det gick,  frågar SVT:s reporter Tomas jordan sonen Usman.

– Ja, det är klart! Där känner jag mig hemma. Här vet jag ingenting, svarar Usman.

Krimregionens premiärminister, Sergei Aksyonov, har försökt dämpa oron för att tatarerna ska bli förföljda efter en övergång till ryskt styre.

– Det finns inga etniska eller religiösa konflikter och vi kommer aldrig att tillåta några sådana, sa han nyligen i en intervju med Reuters.

Se inslaget ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.