Foto: TT

Rapport: Rasism hos Fergusonpolis

Uppdaterad
Publicerad

Poliskåren i Ferguson, Missouri, präglas av rutinmässig diskriminering av svarta. Den slutsatsen drar USA:s justitiedepartement i en utredning efter dödsskjutningen av en svart, obeväpnad tonåring.

Händelsen i augusti var en av flera dödsskjutningar i USA som ledde till landsomfattande protester mot vad många ser som polisens övervåld mot svarta.

Justitiedepartementets utredning stärker den bilden. I rapporten konstateras att 93 procent av alla som grips i Ferguson är svarta, trots att dessa bara utgör 67 procent av befolkningen, uppger en källa med insyn i departementets analys för Reuters.

Michael Brown sköts till döds av polis

Svarta våldutsatta

I de fall där poliser använt våld är det nästan alltid mot svarta, och alla som blivit bitna av polishundar har varit svarta. Utredarna har också hittat flera exempel på rasistiska kommentarer av poliser, bland annat i mejl.

Departementet kommer att använda rapporten för att antingen förhandla med polismyndigheterna i Ferguson om frivilliga åtgärder, eller för en stämning i syfte att tvinga fram reformer.

Tidigare federala utredningar i liknande fall har till exempel resulterat i att polisen tvingats rapportera statistik till departementet och tillåta federala övervakare att få insyn.

Vill sparka polischef

Även om slutsatserna stöder uppfattningen att det finns ett mönster av rasdiskriminering hos polisen i Ferguson, så bidrar de inte till att återupprätta förtroendet för polisen bland medborgarna. Ilskan blev stor när en åtalsjury beslöt att inte väcka åtal mot polisen som sköt ihjäl 18-årige Michael Brown.

Medborgarrättsadvokaten Jerryl Christmas säger att han inte förvånas över slutsatserna i rapporten, och hoppas att de leder till att polischefen Tom Jackson får sparken.

– Vi visste alla att detta pågick. Problemet är att ingen åtalas, ingen har fått sluta, säger Christmas till Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Brown sköts till döds av polis

Mer i ämnet