HRW: Rebeller begick massaker

Uppdaterad
Publicerad

190 obeväpnade civila dödades av rebeller med al-Qaidakoppling i Syrien, i en massaker den 4 augusti i år. Det skriver människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) i en ny rapport.

Massakern ägde rum i flera regimtrogna byar i kustprovinsen Latakia i västra Syrien, där det mestadels bor alawiter, alltså medlemmar av den islamska sekt den styrande Assad-klanen tillhör.

Dödade hela familjer

Enligt Human Rights rapport handlar det om en systematiskt genomförd attack på fler än ett dussintal byar. Vittnen beskriver hur rebeller gick från hus till hus och i vissa fall dödade hela familjer. Den över 100-sidiga rapporten baseras på intervjuer med ögonvittnen och överlevande såväl som texter och videofilmer som publicerats av förövarna på internet.

Oro för extrema islamister

Rebellerna uppges också ha tagit fler än 200 människor från byarna som gisslan, främst barn och kvinnor. I rapporten beskrivs händelsen som ett krigsbrott, eventuellt också som ett så kallat brott mot mänskligheten. Uppgifterna ökar omvärldens oro för att extrema islamister får en allt större roll bland de syriska rebellerna.

Planerade attacker

Enligt Human Rights Watch var ett tjugotal olika rebellfraktioner med under operationen och attackerna mot civila var med stor sannolikhet planerade.

Tidigare har även regimtrogna milisgrupper anklagats för attacker på civila sunnimuslimer i området och rädslan för att kriget i Syrien ska få allt större etniska motsättningar är nu stor.

Hela rapporten finns här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.