Krympande istäcke i Arktis Foto: Scanpix

Rekordlitet havsistäcke i Arktis

Uppdaterad
Publicerad

Sommaristäcket i Arktis slår nu bottenrekord och är det minsta som uppmätts sedan mätningarna startade för 33 år sedan, rapporterar forskare vid det amerikanska Snö- och isdatacentret NSIDC.

Orsaken är en ovanligt varm sommar i Arktis, med stabila högtryck som avlöst varandra. Den 1 augusti täckte den arktiska havsisen en yta på 6,53 miljoner kvadratkilometer, något mindre än det tidigare rekordet på 6,64 miljoner kvadratkilometer den 1 augusti 2007.

Det året var sommaristäcket i Arktis det lägsta sedan mätningarna inleddes 1979 – 4,17 miljoner kvadratkilometer i mitten av september alldeles innan isen började frysa till igen.

Frågan är hur mycket istäcket kommer att krympa i Arktis fram till mitten av september i år då issmältningen upphör för säsongen.

Mot isfria somrar

NSIDC:s mätningar visar att det genomsnittliga sommaristäcket i juli i år var det näst minsta efter juli 2011.

Allt fler forskare tror att den globala uppvärmningen kommer att skynda på utvecklingen mot isfria somrar i Arktiska havet.

FN:s klimatpanel har bedömt att sommarisen kan försvinna helt någon gång mellan 2050 och 2070, men andra forskare tror att Arktis kan bli isfritt redan om 20-30 år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.