Religiösa aktivister attackerade pride-parad

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamma upplopp utbröt när tusentals religiösa aktivister attackerade demonstranter i en pride-parad i Georgien på fredagen. Polisen tvingades avbryta hbt-marschen.

Tusentals georgier, ledda av präster från landets ortodoxa kyrka, bröt på fredagen igenom polisavspärrningar för att hindra en pride-parad från att äga rum i Georgiens huvudstad Tbilisi.

– Folket vill inte höra minoriteters propaganda. När de här människorna vill demonstrera blir det problem, sade prästen Ioanne efteråt bland jublande anhängare på Frihetstorget.

En del av demonstranterna skällde även ut Finlands uttalat gayvänliga bidrag i årets schlager-EM, rapporterar TT.

– Jag skulle inte vilja att mina barn eller mina anhöriga såg det, sade demonstranten Georgij till finländska Yles reporter på plats.

”Otroligt våldsamt”

Tinatin Japardze som var på plats under upploppet berättar för Dn.se att man ropade att homosexuella borde dödas och stenas till döds.

– Det var otroligt våldsamt. Jag har aldrig sett sådant våld förut, säger hon till tidningen.

Enligt henne bestod hbt-rättsaktivisternas pride-parad av två demonstrationståg som kom från två håll och skulle sammanstrålas vid parlamentsbyggnaden. När tågen attackerades misslyckades polisen med att skydda hbt-aktivisterna som fick föras ut ur folkmassan med minibuss.

– Men bussen attackerades också, fönstren slogs sönder och motdemonstranter tog sig in i bussen och skadade flera, säger Japardze till Dn.se.

Georgiska ortodoxa kyrkans överhuvud, patriark Ilia, fördömde tidigare i veckan homosexualitet som en ”abnormitet och sjukdom”.

Paradarrangörerna fick hjälp av polis för att ta sig i säkerhet. Flera poliser och en journalist uppges ha skadats i kalabaliken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.