Risk för stel stämning i Madrid

Publicerad

Dagens heta möte mellan Spaniens premiärminister Mariano Rajoy och den katalanska regionledaren Artur Mas riskerar att få en frostig inramning. På agendan står Kataloniens suveränitet.

Mötet har tagit lång tid att få till stånd och det hålls på formell begäran av Mas. Han vill låta katalanerna säga sitt i en ”konsultation” den 9 november. Men regeringschefen Rajoy, ledare för konservativa PP, menar att en en regional folkomröstning strider mot Spaniens grundlag. Åsikten delas av oppositionsledaren Pedro Sánchez, färsk ordförande för socialistpartiet PSOE.

I förra veckan avslöjades att den moderna katalanska nationalismens galjonsfigur Jordi Pujol skattefuskat i decennier. Den solkiga skandalen kastar en skugga över Mas resa till Madrid; hans karriär tog fart mycket tack vare politikerkollegan Pujol.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.