Foto: TT/Saltkråkan

Ryssland: ”En tragisk komedi”

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands försvarsdepartement kallar Sveriges underrättelseoperation för ”grundlös”, enligt Interfax. Och att Sverige tidigare valt att utöka sin sökning efter en eventuell undervattensfarkost anser de ökat spänningen i regionen.

– Så totalt grundlösa aktioner av det svenska försvaret, baserade på en retorik från andan av Kalla kriget, kommer bara leda till en ökad spänning i regionen i dag, säger generalmajor Igor Konasjenkov, talesperson för det ryska försvarsdepartementet, till lokala reportrar.

Och Konasjenkov bjöd på ett ironiskt tonfall:

Insatsen i Stockholms skärgård

– Trots de svenska spekulationerna kring en rysk ubåt i Stockholms skärgård ser vi nu fram emot kulmen av denna spännande operation, säger Konasjenkov.

Han säger att Sverige arbetat efter Napoleons välkända princip som enligt honom lyder ”först ger vi oss in i ett bråk och sen bestämmer vi oss för vad vi ska göra”. Det skulle också vara anledningen till att Sverige ”nu gör allt det kan för att dölja sitt fiasko”, enligt Konasjenkov.

Han kallar operationen för ”en tragisk komedi” och anser att chansen att hitta ett ryskt spår är lika stor som när Fille och Rulle försökte fånga Karlsson på taket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet