Foto: TT

Kalla krigets toner ekar på Krim

Uppdaterad
Publicerad

I ännu ett hotfullt eko från kalla krigets dagar hotar Ryssland med inställda inspektioner av robotar som kan bära kärnvapen.

Varningsskott ska också ha avlossats mot utländska observatörer vid gränsen till Krimhalvön.

Ryssland överväger att ställa in inspektionerna, som regleras i nya Startavtalet och dokument mellan medlemsstater i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

”De ogrundade hoten från USA och Nato mot Ryssland när det gäller Ukrainapolitiken ses av oss som en ovänlig gest som tillåter oss att deklarera force majeure”, säger en högt uppsatt källa på försvarsdepartementet i Moskva.

Krimkonflikten

Polen evakuerar

Force majeure är när omständigheter som krig eller liknande kan fria en part från ett avtal, men inställda inspektioner skulle troligen ses som ett grovt avtalsbrott i väst.

USA:s president Barack Obama har talat med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. De är eniga om vikten av att Ryssland drar tillbaka styrkorna samt att observatörer och människorättsexperter släpps in. De underströk också vikten av att Ryssland går med på en kontaktgrupp som kan ge direkt ukrainsk-rysk dialog.

Varningsskott har skjutits när utländska observatörer tillbakavisats vid en gränsövergång mot Krim, uppger en OSSE-källa.

Polen meddelar att personalen vid konsulatet på Krim evakuerats på grund av det hotfulla läget.

”Försöker vila”

I Donetsk i östra Ukraina vill demonstrerar pro-ryska aktivister för en folkomröstning om anslutning till Ryssland, liknande den som ska hållas på Krim den 16 mars.

I Krims huvudort Simferopol blåste, liksom i världspolitiken, en bistert kall vind på lördagen och få människor sågs på gatorna. Många firade internationella kvinnodagen, men det finns också andra förklaringar:

– Just i år är nog många bara hemma och försöker vila med familjen efter allt som har hänt, säger 47-åriga revisorn Irina Akimova till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet