G7-ledarna samlades i Haag i Nederländerna. Foto: TT

Ryssland stängs ute från G8

Uppdaterad
Publicerad

Egentligen träffas de för att diskutera kärnsäkerhet men krisen i Ukraina kastar sin skugga över toppmötet i Haag i Nederländerna. Under kvällen beslutade G7-ledarna att det inte blir några G8-möten med Ryssland så länge landet inte ”ändrat kurs.”

I skuggan av krisen i Ukraina samlades i dag 53 världsledare i Haag i Nederländerna för att diskutera kärnsäkerhet – ett möte som dock mest handlade om den dramatiska utvecklingen på Krimhalvön.

På kvällen samlade USA:s president Barack Obama G7-länderna till ett extra möte för att diskutera Ukrainakrisen.

Krimkonflikten

Inga fler möten med Ryssland

Under kvällen beslutade G7-ledarna att hålla ett eget möte i Bryssel i juni i stället för det tidigare planerade G8-mötet i Sotji i Ryssland.

EU-ordföranden Herman Van Rompuy bekräftade senare via Twitter att det blir ett G7-möte i Bryssel.

Under mötet slog G7-ledarna fast att det inte blir några G8-möten med Ryssland överhuvudtaget så länge landet inte ”ändrat kurs.”

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov sade sig dock inte ha några problem med att G8 kanske upphör.

– Om våra västerländska partner tror att det här formatet har uttömt sig så behöver vi inte klamra oss fast vid det. Vi tror inte att det är ett stort problem om det inte sammankallas.

Oro för truppförflyttningar

Både USA:s utrikesminister John Kerry och Obamas säkerhetsrådgivare Ben Rhodes uttryckte stark oro över ryska truppförflyttningar vid Ukrainas östra gräns.

– Vi har varit mycket oroliga över en möjlig upptrappning in i östra och södra Ukraina. Det skulle betyda en mycket farlig upptrappning av situationen, sade Rhodes vid en pressträff.

En rysk intervention i östra eller södra Ukraina, liksom våldsamheter på Krimhalvön, skulle också vara det som leder till ytterligare sanktioner, sade en högt uppsatt amerikansk tjänsteman till Reuters.

G7 och G8

* G7 bildades 1975 och står för ”Gruppen av sju (nationer)”. Det är egentligen ett informellt forum för de länder som brukar kallas för världens rikaste: Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA.

 * Kina, vars tillväxt tog fart långt efter att G7 bildades, ingår inte trots ekonomins storlek i dag.

 * G8 bildades 1997 när Ryssland på politiska snarare än ekonomiska grunder tilläts bli medlem.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet