Foto: TT

Så går Frankrike vidare efter terrordramat

Uppdaterad
Publicerad

Flaggorna vajar på halv stång, ”je suis Charlie”- hashtaggen som är den mest spridda på Twitter just nu står på affischer, trafikljus och väggar. Paris är dagen efter upplösningen av det terrordrama som hållit Frankrike i ett järngrepp under tre dagar.

Många frågar sig hur det kunde hända, Frankrike som har en av Europas hårdaste terrorlagstiftningar, kunde inte hindra bröderna Kouachi och Amedy Coulibaly från att döda och ta flera personer som gisslan.

– Det som hänt är barbariskt, ett fanatiskt dåd, säger Hugo, 24 år. Vi i den unga generationen har aldrig sett något liknande, fortsätter han. Vi har inte upplevt andra världskriget eller det algeriska befrielsekriget.

Terrordåd mot fransk tidning

Frankrikes elfte september

Dådet kallas för Frankrikes elfte september och efter att ha varit en nation på helspänn pustar man nu ut. Dramat är dock inte över, fortfarande är Amedy Coulibalys flickvän på fri fot. Enligt franska medier ska även hon vara en övertygad jihadist. På fransk tv visas bilder på Hayat Boumeddiene iförd nikab och med både armborst och automatvapen.

Många fruktar nya attentat även om Paris är lika hektiskt som vanligt, januarirean lockar och turisterna är lika många som vanligt. Livet går vidare även om inget är som förut.

– Det här är rena julklappen för Nationella fronten, säger Ayric, 24 år. Det kommer bara att spä på de fördomar och motsättningar som finns mellan muslimer och icke-muslimer.

Han är uppgiven över det samtalsklimat han tror terrordåden kommer att leda till.

”Enade i kampen mot terrorism”

Högerpopulistiska Front National, Nationella fronten, har inte blivit inbjuden till den manifestation som ska hållas i morgon söndag. Marche Republique, som manifestationen kallas väntas samla tusentals, inklusive statsöverhuvuden.

Men Ayric kommer inte att delta.

– Jag tycker det är jättebra att den hålls, för att visa enhet, att vi är enade i kampen mot terrorism och för demokrati och yttrandefrihet. Men den kampen behöver inte föras genom att delta i en manifestation. Vi måste föra den varje dag, annars kommer fanatism och extremism ta över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet