Foto: TT

Satir om avrättning i Nordkorea blev sanning

Uppdaterad
Publicerad

”Hund-avrättning” troligen inte sann.

En omtalad och ytterst brutal version av hur avrättningen av den nordkoreanske partitoppen Jang Song-Thaek gick till ser ut att ha varit –  ett satirverk.

Förra månaden rapporterade en tidning i Hongkong om hur Jang slängdes naken i en bur och sedan slets itu av 120 svultna hundar med hundratals partikollegor som publik. Källan? Ett inlägg på den kinesiska sociala medietjänsten Weibo. Ett inlägg som ssedan dess fått 290.000 träffar.

Den Hong Kong baserade tidningen Wen Wei Po skrev om avrättningen och använde en skärmdump som bekräftelse för nyheten. Dryga veckan senare tog Straits Times upp ”nyheten” var på den spreds vidare till Europa och USA i tidningar, tv och på webb.

Ett av problemen med nyheter från Nordkorea är att få oberoende medier har kontor där och de som tillåts resa in i landet är hårt övervakade. Brister på försthands information leder till att omfattande ryktesspridning om Nordkorea.

De första uppgifterna om avrättningen av Jang Song-Thaek gjorde gällande att han hade arkebuserats. En vanlig metod när det gäller personer som dömts som ”förrädare”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.