USA:s kamp mot klockan

Uppdaterad
Publicerad

Diskussionerna i USA:s representanthus drar ut på tiden.

I USA:s kongress har senaten återupptagit förhandlingar om budgetkrisen, sedan republikanerna i representanthuset misslyckats med att enas om ett motförslag. Samtidigt rycker lånestupet allt närmare.

Om inte kongressen lyckats enas om att höja gränsen för hur mycket USA får låna så kommer landet på torsdag att slå i taket, enligt finansdepartementets bedömning. Då kan USA tvingas börja ställa in betalningarna, något som aldrig tidigare inträffat.

För att undvika det, och för att återstarta myndigheter som fått dra ner sedan kongressen misslyckats med att göra upp om en budget, så krävs godkännande i både senaten och representanthuset. I senaten, där demokraterna har majoritet, såg ett avtal ut att vara nära. Men den republikanska majoriteten i representanthuset verkade mer splittrad än någonsin.

Splittrat parti

Representanthusets talman John Boehner lyckades varken få med demokraterna eller sitt eget parti på två olika förslag som skulle ha kopplat förlängt lånetak och återstartad statsapparat till begränsade inskränkningar i president Obamas sjukförsäkring. Konservativa republikaner ansåg inte att förslaget gjorde tillräckligt för att stoppa ”Obamacare”.

När det stod klart att representanthuset inte hade ett förslag att rösta om så återupptog de båda partiernas ledare i senaten, demokraten Harry Reid och republikanen Mitch McConnell, sina överläggningar.

Källor talade först om att ett avtal kunde bli klart redan under kvällen, men senare uppgifter sade att det kan bli först på onsdagen.

Uppgörelsen sades gå ut på att förlänga regeringens möjlighet att låna pengar till den 7 februari och tillåta att myndigheter som stängts kan finansieras via tillfälliga anslag fram till den 15 januari.

Kreditbetyg i fara

Tidigare varnade kreditvärderingsinstitutet Fitch för att USA:s kreditbetyg kan sänkas, på grund av politikernas oförmåga att lösa krisen.

En talesman för USA:s finansdepartement kommenterade Fitch beslut med att det är en påminnelse för politikerna i kongressen att USA är farligt nära att tvingas ställa in betalningarna.

President Barack Obama sade i en tv-intervju att han fortfarande tror på en uppgörelse som ska rädda USA från att slå i skuldtaket på torsdag, men medgav att ”Vi har inte mycket tid på oss”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.