Foto: TT

Militär mötte burkinsk opposition

Uppdaterad
Publicerad

Soldater i Burkina Faso har spärrat av ett torg i huvudstaden Ouagadougou och skingrat de tusentals demonstranter som samlats där för att protestera mot militärens övertagande av makten i landet. Samtidigt uppges politiska samtal pågå.

Under söndagkvällen kom uppgifter om att militärens tillförordnade ledare för Burkina Faso, Isaac Zida, har mött representanter för oppositionen i landet.

Tidigare under dagen skingrade militären tusentals demonstranter vid ett torg och tog kontroll över den statliga tv-stationen, trots internationella uppmaningar att lämna över makten till ett civilt styre igen, uppger AFP.

I landet pågår en maktkamp efter att presidenten Blaise Compaoré avgick i fredags, efter kraftiga folkliga påtryckningar. Militären tog över efter Compaoré och tillsatte överstelöjtnanten Isaac Zida som ledare för övergångsmyndigheten.

Öppnade eld vid tv-station

På söndagen öppnade även militären eld vid den statliga tv-stationens huvudkontor i Ouagadougou, enligt vittnesuppgifter till Reuters.

Omständigheterna kring skottlossningen var inte omedelbart klara. Enligt uppgifter till Reuters avlossades skotten när ledaren för oppositionspartiet PDC, Sara Sereme, anlände med runt 100 av hennes anhängare, enligt Reuters. Enligt AFP:s journalister på plats sköt soldater i luften för att skingra en grupp demonstranter innan de gick in och tog kontroll över byggnaden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.