Cyperns regering vill skona småsparare

Uppdaterad
Publicerad

Den kontroversiella bankskatten bör slopas för insättningar på 20.000 euro och lägre. Det föreslår Cyperns regering i ett utkast till lagförslag.

Enligt Reuters bibehåller utkastet i övrigt de skattesatser som fanns i den ursprungliga överenskommelsen med EU och IMF. Det betyder en engångsskatt på 6,75 procent på banktillgodohavanden på mellan 20.000 och 100.000 euro. Belopp på över 100.000 euro beskattas med 9,9 procent.

Tidigare kom beskedet att eurozonen vänder om den cypriotiska engångsskatten. I ett uttalande uppmanade eurofinansministrarnas ordförande Jeroen Dijsselbloem Cypern att undanta insättningar under 100.000 euro från skatten.

Bankskatten på Cypern

Skattesatsen för insättningar över den summan skulle höjas till 15,6 procent, i stället för 9,9 som det ursprungligen var tänkt, enligt Reuters.

Men en sådan lösning väntas inte rädda kvällens planerade omröstning i parlamentet.

– Cypern vill inte införa en hög skatt över 100.000 euro eftersom pengar kommer att flöda ut. Två tredjedelar av insättningarna kommer från utlandet, säger en källa inom det grekiska finansdepartementet till Reuters.

Enligt cypriotisk radio kan kvällens parlamentsomröstning dock komma att bli uppskjuten, rapporterar AFP.

Presidenten har samtidigt sammankallat landets partiledare till ett extrainsatt möte klockan 9 i morgon bitti. Mötet ska ”undersöka alternativa planer för att möta den situation som kan uppstå av utveckling som följer på parlamentsomröstningen”, heter det i ett uttalande från presidenten.

Fakta: Cyperns kris

Stödpaketet till Cypern från EU och IMF är på 10 miljarder euro, motsvarande 84 miljarder kronor. Det motsvarar inte det krisdrabbade Cyperns hela behov på 17 miljarder euro (lika mycket som hela landets BNP), som främst behövs av banker som drabbats hårt av de grekiska skuldavskrivningarna.

Som egen del av uppgörelsen ska Cypern höja bolagsskatten från 10 till 12,5 procent samt införa en engångsskatt på tillgångar i banker. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankskatten på Cypern

Mer i ämnet