Sökjättar försöker stoppa barnporren

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 100.000 sökord blockeras för att hindra sprindning av barnporrbilder.

Sökjättarna Google och Microsoft har kommit överens om vidta åtgärder för att göra det svårare att hitta barnporr på nätet, genom att blockera uppemot 100.000 sökord som kan leda till olagliga bilder, rapporterar BBC.

Beskedet välkomnas av Storbritanniens premiärminister David Cameron, som i juli krävde att de båda företagen, som tillsammans står för 95 procent av sökningarna på internet, måste göra något för att stoppa tillgången på barnporr.

150 språk

Företagen har nu lagt in nya instruktioner i mjukvaran som ska förhindra resultat som leder fram till bilder med barnporr, dessutom ska varningstexter visas att barnporr är olagligt. Enligt Googles styrelseordförande Eric Schmidt ska de här ändringarna snart införas på 150 språk.

Experter som arbetar mot exploatering av barn säger dock att de flesta bilderna på barnporr inte kan hittas med sökmotorer utan dessa sprids istället i slutna så kallade peer-to-peet-nätverk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.