Foto: TT

Somalia fruktar al-Shabaabs hämnd

Uppdaterad
Publicerad

Den somaliska terrorgruppen al-Shabaab utnämner en ny ledare. Beskedet kommer samtidigt som gruppen för första gången bekräftar att den förre ledare dödades i en amerikansk flygattack i veckan.

En talesperson för al-Shabaab bekräftade på lördagen för första gången att deras ledare, Ahmed Abdi Godane, dödats i en amerikansk flygräd i början av veckan, uppger nyhetsbyråer.

En ny ledare, Ahmad Umar Abu Ubaidah, har redan utnämnts och gruppen har både svurit att hämnas och förnyat sitt lojalitetslöfte till al-Qaidaledaren Ayman al-Zawahiri, skriver Reuters.

”Planerar desperata dåd”

Efter ledarens död har beredskapen i Somalia höjts.

– Säkerhetsorgan har fått data som tyder på att al-Shabaab planerar desperata dåd mot vårdfaciliteter, skolor och andra statliga anläggningar, säger säkerhetsminister Kalif Ahmed Ereg, enligt AFP.

USA dödade Godane

37-årige Godane sågs som ansvarig för al-Shabaabs förvandling från en lokal gerilla till ett terrorhot mot stora delar av östra Afrika.

USA har flera gånger tidigare försökt komma åt Godane. I måndags skickades robotar och stridsflyg mot en samling al-Shabaab-ledare nära staden Barawe. Flera personer dödades, däribland Godane, bekräftade USA i fredags.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.