Foto: TT

Spänd väntan på åtalsbeslut

Uppdaterad
Publicerad

Polisen bygger barrikader och affärsmännen sätter upp skydd för sina skyltfönster medan stämningen blir alltmer spänd inför det juryutslag som ska avgöra om en polis ska åtalas för dödsskjutningen av en obeväpnad svart 18-åring i Ferguson, USA, i somras.

Michael Brown, som just gått ut gymnasiet och planerade att läsa på teknisk högskola, sköts ihjäl med minst sex skott av polismannen Darren Wilson i en förstad till Ferguson den 9 augusti. Wilson säger att han sköt i självförsvar, medan vittnen sagt att Brown hade händerna uppsträckta i luften.

I Clayton, en annan förstad där juryn har hållit sina möten, spärrar kravallstaket och polisens gula plastband av domstolsbyggnaden i väntan på utslaget.

Det finns inget känt datum eller klockslag för när juryn ska offentliggöra sitt beslut och heller inga uppgifter om var det ska ske, men åklagaren säger att han väntar sig ett avgörande före novembers utgång. Enligt amerikanska medier samlas juryn igen tidigast under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Brown sköts till döds av polis

Mer i ämnet