Foto: Scanpix

Sökandet efter överlevande fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

En våldsam explosion inträffade i en gödselfabrik i Texas i natt. Minst fem dödsfall har bekräftats, rapporterar Reuters.

Explosionen inträffade vid 20-tiden lokal tid i staden West och satte eld på omkringliggande byggnader – 50-75 hus uppges ha förstörts. Dessutom förstördes ett vårdhem och flera personer befaras ha blivit instängda.

Branden uppges ha startat i en ammoniaktank i fabriken.

”Det värsta jag någonsin sett”

– Det kom en enorm tryckvåg och det flög splitter överallt, säger Eric Perez som filmade den våldsamma explosionen i gödselfabriken med sin mobilkamera.

Explosionen var så kraftig att den kunde kännas mer än åtta mil från fabriken. Den orsakade en seismisk rörelse med en magnitud på 2,1, enligt USGS.

Räddningspersonal omkom

Minst fem dödsfall har bekräftats. Enligt CNN tros det kunna stiga till upp emot 15 personer.

Två av de bekräftade dödsoffern kommer från räddningstjänsten och bland de skadade finns barn och äldre personer från ett vårdhem i närheten av fabriken.

Minst tre av brandmännen saknas fortfarande, enligt poliskällor.

Minst 160 skadade

Minst 160 personer uppges ha skadats i branden och explosionen. En sjukhuskälla vittnar om mängder av patienter med explosionsskador:

– Vi har fått in 60-70 patienter. Som tur var är många av dem ganska lindrigt skadade. Vi har tolv allvarligt skadade, säger Glenn Robinson, chef för Hillcrest Hospital, som är ett av de sjukhus i området som tagit emot skadade, till CNN.

Letar fortfarande efter överlevande

Sökandet efter överlevande pågår fortfarande. Klockan 17.00 svensk tid hölls en presskonferens där lokal polis uppgav att en räddningsgrupp har skickats in för att genomsöka området.

Han berättar även att teamet, innan de kan påbörja själva sökandet, måste säkerställa att de har en säker ingång till platsen som ska genomsökas.

– Det är tidskrävande men nödvändigt för att ingen annan skall skadas, säger polismannen.

Fabriksledningen: Ingen explosionsrisk

Fabriken West Fertilizer har tidgare rapporterat till både den amerikanska naturskyddsmyndigheten EPA och lokala säkerhetsmyndigheter att det inte fanns någon brand- eller explosionsrisk på fabriken, skriver Dallas News.

I den krishanteringsplan som anläggningar som hanterar giftiga eller farliga ämnen måste lämna in till myndigheterna i USA, rapporterade West Fertilizer ett innehav av 24,5 ton vattenfri ammoniak.

Men i rapporten uppges att det värsta möjliga scenariot skulle vara en 10 minuters läcka av ammoniakgas, och att detta varken skulle kunna orsaka dödsfall eller några skador.

Enligt rapporten finns inga andra farliga ämnen vid fabriken, skriver Dallas News.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.