• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Översvämning i Quimperlé. Foto: TT

Stora översvämningar i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Kraftigt regn den senaste tiden har fått vattendrag att svämma över i västra Bretagne i Frankrike. Faran är inte över för de drabbade städerna.

Invånarna i flera städer i det franska departementet Finistère vaknade i dag upp med vattnet stående högt upp längs väggarna sedan flera vattendrag svämmat över efter den senaste tidens starka vindar och kraftiga regn.

Värst är läget i staden Quimperlé där vattennivån är hög i flera hem och butiker längs kajerna och vid intilliggande gator, rapporterar flera franska medier.

Enligt myndigheterna handlar det i vissa fall om nivåer på över 1,5 meter.

Högsta varningsnivån

Vattennivån i floden Laïta har sjunkit något sedan i går men franska vädertjänsten har långt ifrån blåst faran över. Tvärtom har man utfärdat en ”alerte rouge”, den högsta varningsnivån.

Man befarar att Laïta, som påverkas av tidvattnet i den närliggande Atlanten, under dagen ska stiga till över 4,7 meter, vilket var toppnivån i går.

Orsaken till översvämningarna är att det kraftiga regnandet sammanfallit med hård vind och extra höga tidvattennivåer.

Även i Storbritannien

Samma fenomen har lett till höga vattennivåer och översvämningar även i Storbritannien. BBC visar dramatiska bilder och skriver att brittiska myndigheter varnar för väderproblem längs stora delar av den brittiska västkusten.

Enligt nyhetsbyrån AP har ett stort antal översvämningsvarningar utfärdats. Fjorton av dem är ”allvarliga”och så många som över 400 betecknas som ”mindre allvarliga”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.