Foto: SVT

Turkiska stridsvagnar redo vid syriska gränsen

Publicerad

Just nu befinner sig Samir Abu Eid, SVT:s Mellanösternkorrespondent, i Turkiet bara några hundra meter från Kobane där intensiva strider pågår. – Turkiska stridsvagnar dundrar fram mot gränsen och civila i närheten flyr i panik, säger Samir Abu Eid.

Sedan IS inledde sin attack mot Kobane har minst 500 människor dödats och 200.000 personer har flytt till Turkiet. FN varnar för en massaker om övertagandet inte får ett stopp.

Stridsvagnar redo

SVT:s Mellanösternkorrespondent, Samir Abu Eid, befinner sig i Turkiet, precis vid den syriska gränsen, bara några hundra meter från Kobane. Han vittnar om turkiska stridvagnar som är på väg mot gränsen. Stridsvagnar som tidigare stått stilla.

Terroriströrelsen IS

– Nyss föll en granat ned på den turkiska sidan. Då rullade fyra stridsvagnar omedelbart fram till gränsen och de står nu beredda, säger Samir Abu Eid.

Turkiet har inte velat ingripa

Också i förra veckan landade en granat i Turkiet, då skadades flera personer när ett hus träffades.

Tidigare har Turkiet inte velat ingripa i Kobane, trots vädjande från kurder och FN att åtminstone öppna gränsen så att frivilliga kan ta sig in och försvara staden. Men nu har landet lovat att träna rebeller.

– Turkiet har inte velat ingripa för att landet menar att kurderna i Kobane samarbetar med PKK, som Turkiet ser som terrorister. Turkiet vill inte heller ingripa ensamma. Turkiet vill också att en mer långsiktig strategi ska till, säger Samir Abu Eid.

Propagandaseger

De senaste dagarna har det kommit allt tätare rapporter om att IS är på väg att ta över Kobane.

– Det verkar som att IS, trots flygbombningar och att man har förlorat en hel del av sina krigare, de senaste dagarna har fått förstärkning både av män och ammunition. Det beror på att det skulle vara en stor propagandaseger för dem om de tar över Kobane, säger Samir Abu Eid.

I dag kom också uppgifter om att IS rycker fram i Irak.

– IS har haft framgångar i Anbar-provinsen som ligger strax väster om huvudstaden Bagdad. Där har de tagit över armébaser och den regionala ledningen säger där att provinsen kan komma att tillfalla IS inom tio dagar. Man vädjar om att amerikanska marktrupper ska sättas in för att stoppa IS.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet