Svårt få Assange utlämnad från Ecuador

Uppdaterad
Publicerad

Enligt departementsrådet Ulf Wallentheim på Justitiedepartementet kan det bli svårt att få Assange utlämnad från Ecuador om han får asyl i landet.

–Vi har inget specifikt utlämningsavtal med Ecuador. Vi har anslutit oss till olika FN-konventioner men det gäller specifik brottslighet och det här handlar om sexualbrott, säger Wallentheim.

–Många länder kräver avtal för att kunna utlämna personer men jag har ingen aning om vad som gäller för Ecuador.

Fallet Assange

Julian Assange sökte i går enligt flera medier ha sökt skydd på Ecuadors ambassad i London och begärt politisk asyl, för att undgå den utlämning till Sverige som den brittiska Högsta domstolen i förra veckan beslutade om.

Beskeden från Ecuador om huruvida asyl kommer att beviljas har dock varit motstridiga.

Om Julian Assange skulle få politisk asyl i Ecuador slipper han rättsprocessen i Sverige, men han undgår också risken att bli utlämnad till USA, enligt Don Rothwell, professor i internationell rätt vid National University i Australien.

Rothwell säger enligt New York Times att de utlämningsavtal som finns mellan Ecuador och USA inte täcker politiska åtalspunkter.

Ambassadens bil får inte stoppas

Om Julian Assange skulle lämna Ecuadors ambassad i en bil som tillhör ambassaden är det tveksamt om brittisk polis får stoppa den och gripa honom.

Anders Nyström, biträdande protokollchef vid utrikesdepartementet, säger till TT att det finns en bestämmelse i Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser som rör beskickningarnas fordon.

-Den säger att beskickningens fortskaffningsmedel inte får bli föremål för bland annat husrannsakan.

Nyström säger att från svenskt håll tolkas bestämmelsen så att ett fordon från en ambassad inte får stoppas för att bli genomsökt efter en person eller föremål.

”Bollen ligger hos britterna”

Ulf Wallentheim på Justitiedepartementet säger att Assange är Storbritanniens ansvar.

–Bollen ligger hos britterna. Den husarrest som har gällt för Assange har jag ingen kunskap om eller vilken rörelsefrihet som han har haft. Vi kommer förhoppningsvis få mer information från dem om vad som egentligen har hänt, säger Wallentheim.

–Jag utgår från att svenska åklagarmyndigheten har kontakt med sina kollegor i England.

TT:Vad kommer att hända nu?

-Han har sökt asyl och det måste ecuadorianska myndigheter ta ställning till. Samtidigt har britterna ett beslut från Högsta Domstolen att Assange ska överlämnas till Sverige så det är deras ansvar, säger Wallentheim.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet