Svart rök från Vatikanen Foto: SVT

Svart rök från Vatikanen

Uppdaterad
Publicerad

Sent på tisdagskvällen syntes den första rökpelaren komma ut ur kapellets skorsten – med svart rök.

I dag inleddes processen, konklaven, för att utse en ny påve efter den avgångne Benedictus XVI. 115 kardinaler från 50 länder är samlade i Rom.

Strax efter klockan 19.30 syntes en svart rökpelare komma ut ur kapellets skorsten. Det innebär att ingen kardinal har fått nödvändig majoritet (77 röster) och kardinalerna brände då sina röstsedlar.

Påven avgår

Stängdes in i Sixtinska kapellet

Vid 17-tiden stängdes portarna till Sixtinska kapellet och de 115 kardinalerna inledde omröstningsarbetet med att välja en ny påve.

Samtliga som inte är röstberättigade kardinaler beordrades på latin att lämna kapellet med orden ”Extra Omnes” – ”alla ut”, skriver Reuters.

När en ny påve röstats fram strömmar vit rök ut.

Två favoriter utpekade

Två favoriter är utpekade: Milanos ärkebiskop Angelo Scola, 71 år, och Sao Paulos ärkebiskop Odilo Scherer, 63 år. Även Peter Turkson, 64 år,  från Ghana nämns i förhandstipsen.

De senaste tio konklaverna har pågått i mellan två och fem dagar och krävt upp till 14 omröstningar för att välja en påve.

2005 valdes Joseph Ratzinger till påve Benedictus XVI efter fyra omröstningar under två dagar.

Inför konklaven har unga och gamla troende katoliker samlats från olika delar av världen för att följa valet av påve och för att be, dygnet runt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påven avgår

Mer i ämnet