Sverige får behålla EU-mandat

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ser nu ut att få behålla 20 mandat i EU-parlamentet. I en omröstning idag i EU-parlamentets konstitutionsutskott vann Sverige över Österrike, och det ser nu ut att bli Österrike som förlorar ett mandat medan Sverige behåller 20 platser i det nya EU-parlament som ska väljas nästa år.

Eftersom antalet ledamöter ska minskas till 751 i EU-parlamentet, samtidigt som Kroatien blir nytt medlemsland,  ska mandatfördelningen göras om utifrån befolkningsstorlek. Enligt ursprungsförslaget skulle Sverige förlora en plats istället för Österrike.

– Nu har rättvisan segrat. Utifrån Sveriges befolkningsstorlek hade vi blivit underrepresenterade om det varit vi som förlorat ett mandat, säger Cecilia Wikström (FP) efter omröstningen.

– Det spelar stor roll att vi får ha kvar 20 ledamöter från Sverige, då kan vi sitta med i fler utskott och påverka i fler frågor, säger Gunnar Hökmark (M).

Slutligt avgörs frågan om mandatfördelningen när hela EU-parlamentet röstar i plenum i mars, men omröstningen väntas följa dagens beslut i utskottet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.