Reinfeldt: Sverige för fler sanktioner

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Ukraina hamnade i fokus när EU:s stats- och regeringschefer höll toppmöte i Bryssel under lördagen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt mötte Ukrainas president Petro Porosjenko vid ett bilateralt möte vid toppmötet i Bryssel på lördagskvällen. Porosjenko vill att världssamfundet och Europeiska unionen skärper sanktionerna och lägger större politisk press på Ryssland.

Fredrik Reinfeldt säger nu att han stödjer dom ukrainska kraven på en skärpning av sanktionerna.

Krimkonflikten

– Sverige agerar för att skärpa sanktionerna för vi ser att det spelar roll och därför att det lägger tryck på Ryssland att ändra sitt beteende, sade statsministern till SVT.

– Ska det bita måste det vara väl förberett och då måste det bli bredare handelssanktioner, fortsatte han.

Praktiskt taget krigstillstånd

– Vi uppfattar ju att här finns reguljära ryska trupper inne i Ukraina. Vi står inför risk för ett krig mellan reguljära styrkor från två europeiska länder. Det är klart att det måste mötas av förstärkta sanktioner, sade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) inför toppmötet till TT.

Vissa av hans kollegor gick betydligt längre än så.

– Ryssland är i ett krigstillstånd med Ukraina. Det betyder krigstillstånd mot ett land som vill integreras närmare med EU. Praktiskt taget är därför Ryssland i ett krigstillstånd med Europa, fastslog Litauens president Dalia Grybauskaite.

Några färdiga nya sanktioner väntades dock inte redan under lördagskvällen. I stället siktades på att ge EU:s olika instanser i uppdrag att ta fram förslag på ytterligare åtgärder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet