Foto: SVT

”Förskräckelse och fascination samtidigt”

Uppdaterad
Publicerad

I Prag stiger nu vattnet i floden Moldau efter den senaste tidens skyfall. Samtidigt ökar oron för de norra delarna av Tjeckien.

SVT:s korrespondent Christian Catomeris befinner sig just nu på plats i den översvämningsdrabbade tjeckiska huvudstaden.

–Jag är nere vid floden Moldau som står otroligt högt. När man tittar på floden ser man hur den drar med sig all möjlig bråte och även delar av flodbanken.

Översvämningar i Europa

Enligt Christian Catomeris råder en ovanlig stämning i staden.

–Det är väldigt mycket folk ute för att se det här, även många barnfamiljer eftersom skolorna har varit stängda i dag. Men de flesta verkar vara både fascinerade och förskräckta på samma gång och man är än så länge inte så orolig.

Katastrof 2002

Prag togs mer eller mindre på sängen av en översvämningskatastrof 2002, något som lett till att man denna gång förberett sig bättre, enligt SVT:s korrespondent.

-Man ser sandsäckar med den tjeckiska statens stämpel vid dörrarna som ligger på nedre botten vid husen nära floden. Här finns även mycket civil räddningspersonal och militär ute, personal som även har byggt vallar och murar nere vid floden.

Tunnelbanan i Prag har varit stängd under dagen liksom ett antal av stadens broar över floden Moldau, enligt Christian Catomeris.

–Att broarna är avstängda har lett till att trafiken har korkat igen, men man har i alla fall förberett sig väl efter den förra översvämningsolyckan.

Oroande i norr

Enligt Christian Catomeris regnar det just nu inte i Prag, och oron inför de närmaste dagarna rör snarare de mindre samhällen som ligger norrut i landet.

–Här har man inte byggt lika många fördämningar och dessutom rinner Moldau här samman med ett antal alpfloder.

Skyfall inte ovanliga

Centraleuropa har den senaste veckan drabbats av de värsta översvämningarna på många år efter kraftiga skyfall i regionen, och värst drabbade är länderna Tjeckien, Österrike och Tyskland.

Men skyfall liknande de som drabbat Centraleuropa de senaste dagarna är inte ovanliga under den här tiden på året, enligt SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

–Det händer titt som tätt under sommaren, men det som nu hänt är att skyfallen har drabbat ett stort område under en längre tid.

De stora regnmassorna drog i torsdags in över områden där floderna Donau och Elbe flyter. Då vattnet inte har kunnat rinna undan har floderna svämmat över, och enligt Pererik Åberg är risken stor att problemen fortsätter.

–Det kommer mer regn i de här områdena, mellan 30-100 mm, men lokalt upp till 150 mm. Och då ska man tänka på att här redan har fallit 200 mm regn.

Kraftigt regn över Sverige

Även vissa områden i Sverige riskerar att drabbas av riklig nederbörd de närmaste dagarna, enligt SVT:s meteorolog.

–Varm luft har pressats på österifrån och i skiljezonen mellan den varmare och kallare luften uppstår då åska. Det leder till att några platser kommer att få kraftiga regn, bland annat Gotland och Norrlandskusten.

Men någon överhängande risk för översvämningar liknande de som drabbat Centraleuropa finns inte för Sveriges del, enligt Pererik Åberg.

–Här handlar det snarare om att regnen kan leda till källaröversvämningar som kan komma att drabba någon enskild fastighetsägare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Europa

Mer i ämnet