Studenterna blockerar gata vid regeringsbyggnad

Uppdaterad
Publicerad

Stora polisstyrkor har placerats ut i närheten av studenterna som nu blockerar en gata vid en regeringsbyggnad. Det rapporterar SVT:s Lars Moberg på plats i Hongkong.

Leung Chun-ying, staden Hongkongs högsta ledare, avfärdar i en presskonferens demonstranternas krav på hans avgång, men meddelar att myndigheterna kommer att inleda samtal med studenter.

– Jag vill påpeka att en del folksamlingar utanför myndighetsbyggnader är olagliga och strider mot lagen, säger han.

SVT:s Lars Moberg följer utvecklingen på plats, och rapporterar att en gata har blockeras av de demonstrerande studenterna.

”En del av studenterna gjorde verklighet av hotet”

– En del av studenterna gjorde verklighet av hotet. När de blockerade gatan blev det stor uppståndelse och jubel, säger han.

Natten mellan söndag och måndag ingrep Hongkongs kravallpolis med vattenkanoner, tårgas, pepparspray och batonger. Men sedan dess har det varit lugnt från polisens sida.

– Polisens agerande då väckte ilska och de har därför hållit sig undan. Man har inte sett en enda polis bland demonstranterna sedan dess, säger Lars Moberg.

Hot om våld

Men detta kan vara lugnet före stormen. Demonstranterna har krävt att den högste styresmannen för Hongkong, C. Y. Leung, ska avgå. Om så inte sker hotade demonstranterna med att ockupera regeringsbyggnader.

– Vi kommer inte att tolerera någon form av illegal ockupation. Polisen kommer inte att stå vid sidan av och se på, sa Hongkong-polisens talesperson Steve Hui på torsdagsförmiddagen.

Polisen rustar upp

Enligt flera nyhetsbyråer sågs polisen bära in kravallutrustning i bygganderna.

– Vi kommer definitivt att använda ”försvarsmaterialet” för att ta itu med demonstranterna, sa en anonym polis bärandes på en låda märkt med orden batonger och upplopp.

På torsdagskvällen är de flesta gator avspärrade och butiker stängda vid Central, Causeway Bay, Mong Kok and Canton Road där demontranterna håller till.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.