SVT:s utsände: Obrenovac är en katastrof

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s utsände Christoffer Wendick rapporterade direkt från det översvämningsdrabbade Obrenovac strax utanför Serbiens huvudstad Belgrad.

– Obrenovac är en katastrof, säger alla som kommer förbi här och pratar med oss. Vi ville komma in dit men vägen till Obrenovac är avspärrad av militär och polis. I stället har vi åkt genom byarna längs andra sidan floden, där volontärer har lagt kilometerlånga rader av sandsäckar. Man kan lätt förstå varför när man ser byarna här, som nu ligger under vattennivån.

– Tack och lov har vi fått rapporter om att vattennivåerna kan ha nått sitt max, och inte har fortsatt att stiga. Nu hoppas man att de under de närmaste dagarna kan sjunka undan.

Översvämningar på Balkan

44 personer har hittills omkommit. Kan den här dödssiffran komma att stiga?

– Människor vi pratar med här tror att den här siffran är för låg, och att myndigheterna kanske rentav håller den låg för att inte allmän panik ska bryta ut.

Hur går evakueringen av de drabbade?

– Den verkar fungera, och vi har sett hur flottar och båtar kör skytteltrafik över floden. Det kommer människor hela tiden som ser utmärglade ut. Framförallt de äldre vi har sett som har varit utan vatten och elektricitet i flera dygn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar på Balkan

Mer i ämnet