Syrisk pojkhjälte var en bluff

Uppdaterad
Publicerad

Miljoner Youtube-tittare har fascinerats av den lille pojken som räddar en flicka, med fara för sitt eget liv. Nu visar det sig att filmen är regisserad och inspelad på Malta.

Klippet på Youtube har kallats ”den Syriske pojk-hjälten” och setts av närmare fyra miljoner människor. Det ser ut som om filmen är gjord med en enkel mobilkamera. En pojke befinner sig i ett krigsområde under beskjutning och man ser honom lägga sig ned och spela död. Sekunderna senare ställer han sig upp och räddar en flicka undan skottlossningen.

Bland de närmare två tusen kommentarerna till klippet finns det många som uppfattar det som äkta. ”Jag hoppas att de två överlever och gifter sig”, skriver en tittare. Men redan från början var det en del som misstänkte att klippet var fejk.

Medier

Gjordes på Malta

Och nu träder en grupp norska filmskapare fram och berättar för BBC att de ligger bakom filmen som gjordes på Malta i somras.

– Om jag kunde göra en film och låtsas att den var verklig skulle folk dela den och reagera, säger den 34-årige filmregissören Lars Klevberg till BBC.

Enligt Klevberg är pojken och flickan skådespelare från Malta och rösten som hörs i bakgrunden är syriska flyktingar.

Har dåligt samvete

Han berättar att han känner visst dåligt samvete för att han lurade miljoner människor med filmen.

– Men genom att publicera ett klipp som skulle kunna uppfattas som autentiskt hoppades vi kunna dra nytta av det verktyg som ofta används i krig – film som påstås vara sann. Vi ville se om filmen kunde få uppmärksamhet och leda till debatt, främst om barn i krig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet