Syriska flyktingar tvingas sälja sina organ

Uppdaterad
Publicerad

I misärens spår blomstar nu en svart organmarknad – priset på njurar har sjunkit kraftigt.

Det är det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel som uppger detta. Det är i Libanon som den svarta marknaden för organ blomstrar.

Det är syrier som flytt till Libanon som säljer sina kroppsdelar till organuppköpare.

Syrienkriget

Fattigdomen stor

– Flyktingarnas fattigdom är så stor att de som vill sälja sina organ står i kö, säger en uppköpare till tidningen.

– Priserna på den svarta marknaden för till exempel njurar har redan sjunkit, säger uppköparen.

I dag betalas omkring 7.000 dollar för en njure. De flesta kunderna som köper en njure betalar mellan 12.000 och 15.000 dollar. Förmedlaren för 600 till 700 dollar för affären.

Rika köper

Det är framför allt rika från staterna vid Persiska viken som köper organen. Libanon är en idealisk marknad för sådana affärer. Där finns nu en miljon syriska flyktingar och det finns en lokal befolkning som är fattig.

Och i närheten bor mycket rika människor. Framför allt saknas statlig kontroll av organhandeln. Det är en lukrativ marknad för sådana affärer.

– Det är precis det klimat som organhandeln trivs i, säger Luc Noel, transplantationsexpert på FN:s världshälsoorganisation WHO i Genève.

De sålda organen tas bort i ”svarta” kliniker. Der Spiegels källa säger att han har förmedlat 150 njurar till rika kunder. Experter uppskattar att det årligen genomförs mellan 5.000 och 10.000 illegala njurtransplantationer i världen.

”Organhandel är förfärlig”

Medicinetikern Nir Eyal vid Harvarduniversitetet säger till Der Spiegel:

– Illegal organhandel är förfärlig. Uppköparna uppfyller ofta inte sina löften, de använder ofta våld och donatorerna riskerar sin hälsa.

Eyal är dock förespråkare för en laglig handel med organ. Detta finns endast i Iran i dagens läge.

– Staten reglerar handeln som sköts av en hjälporganisation och fördelar den enligt medicinska prinsiper.

– Väntelistan för njurtransplantationer blir kortare, å andra sidan föraktas dessa donatorer och kallas ”halvmänniskor”.

Men inte heller denna statliga reglering fungerar. Rika iranier kan enligt Eyal genom extra betalning muta sig till ett organ.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet