Räddningspersonal på plats i al Bab efter vad som uppgavs vara en flygbombning genomförd av regimen tidagre i år. Foto: TT

Syriska regimen terrorbombar civila

Uppdaterad
Publicerad

I skuggan av terrorgruppen Islamiska Statens offensiver i Irak och Syrien fortsätter den syriska regimen att terrrorbomba sin befolkning. I går dödades ett 50-tal civila när en regimhelikopter bombade en brödkö i staden al Bab i norra Syrien.

Alla sidor i det syriska kriget görs sig skyldiga till övergrepp mot civila. Under de senaste månaderna har Islamiska Statens brutala framfart – både i Irak och i Syrien – stått i fokus.

Men samtidigt fortsätter den syriska regimen att urskillningslöst bomba rebellkontrollerade områden. Och enligt den internationella tankesmedjan International Crisis Group (ICG) är avsikten att om och om igen tvinga civila bort från de rebellkontrollerade områdena.

”… regimens intensiva bombardemang och belägring av rebellområden, ibland på gränsen till att invånarna svälter ihjäl, syftar till att krossa alla inhemsk opposition.”, skriver ICG i sin rapport.

Regimen tjänade på IS offensiv

 ICG citerar också en anonym företrädare för den syriska regimen.

”Hur många skolor har förstörts tack vare den så kallade revolutionen? Hur mycket smärta har inte åsamkats Aleppo, en stad där inte ens några demonstrationer mot regimen pågick? Allt detta bara för att ersätta en man? Det måste inpräntas i det kollektiva minnet att aldrig någonsin försöka sig på något liknande igen.”

ICG skriver att skillnaden mellan den närmast totala förödelsen i de rebellkontrollerade områdena och den relativa säkerheten i de områden regimen styr över, är en av få fördelar regimen kan erbjuda sina medborgare.

Enligt ICG:s rapport finns också en direkt koppling mellan framväxten av Islamiska Statens våldsamma extremism och omvärldens passivitet inför den syriska regimens övergrepp på civila. Enligt ICG tjänade också regimen på Islamiska statens brutala framfart i de rebellkontrollerade områdena efter som den splittrade oppositionen.

190.000 döda

Bara igår redovisar medborgarnätverket de lokala koordinationskommittéerna – LCC – att 107 identifierade personer dödades i Syrien. Av dem dödades 65 i Aleppo-provinsen, där de allra flesta var civila som köade för bröd i staden al Bab. Vid klockan kvart i sju i dag rapporterar LCC att 50 identifierade personer dödats bara i dag.  Av dem var fem kvinnor och fem barn.

I medborgarnätverket Violations Documentations Center kan man följa regimens övergrepp vecka för vecka. Det råder ingen tvekan om att ett stort antal människor, också civila, dödats av de många oppositionella väpnade grupper som finns i Syrien. Men det råder heller ingen tvekan om att regimen är den part som har mest resurser och mest motiv att terrorisera civila för att uppnå sitt politiska mål att krossa all opposition. 

I dag uppskattas minst 190.000 personer ha dödats i det syriska kriget. Tio miljoner människor har tvingats på flykt och det finns inga tecken på ett snart slut på kriget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.