Tågar för inskränkt aborträtt

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals människor demonstrerade i den spanska huvudstaden på söndagen, med krav på skärpning av abortlagstiftningen. De anklagar den konservativa regeringen för att svika löften om hårdare abortlagar.

– Jag röstade på dem och de lurade mig, sade Iciar Gereca som tågade genom Madrids gator under parollen ”Rätten till liv”.

Den spanska regeringen – ledd av konservativa Partido Popular – föreslog i december att abort bara ska tillåtas om kvinnans liv är i fara eller om hon har blivit våldtagen. Men lagförslaget har dröjt.

Den spanska dagstidningen El Mundo skrev nyligen att skärpningen troligen aldrig blir verklighet, eftersom regeringen är splittrad i frågan. Medier har spekulerat kring att mannen bakom lagförslaget, justitieminister Alberto Ruiz-Gallardón, kommer att avgå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.