Foto: Scanpix

Takraset i Riga: Dödsiffran stiger

Uppdaterad
Publicerad

Minst 51 personer omkom och ett 40-tal skadades när taket på en stormarknad rasade i Riga på torsdagskvällen.

Bilderna från Riga visar en ruin av det rasade varuhuset Maxima XX. Byggnaden, omking 500 kvadratmeter stor, kollapsade på torsdagseftermiddagen när affären var full av människor som handlade.

– Dödstalet är nu 51, säger Toms Sadovskis, talesman för statliga polisen, till AFP.

Takraset i Riga

Med hjälp av kranar lyfts stora delar av bråten bort från stormarknaden. Ambulanser och brandbilar omger platsen, rapporterar Reuters.

– De senaste timmarna har inga överlevande hittats, säger Viktorija Sembele, taleskvinna för räddningstjänsten

”Började gråta och skrika”

Ögonvittnet Anita Daukste var alldeles utanför affären då det andra raset inträffade, till finska Yle berättar hon vad som utspelade sig:

– Det brakade, de flesta började gråta och skrika för det var klart att de som var kvar där inne efter det första raset inte skulle överleva det andra raset, sade Daukste.

”Min fru är därinne”

Tre av offren uppges vara brandmän. Omkring 200 räddningsarbetare, uppbackade av militärer, försökte ta sig igenom rasmassorna under natten.

Tv-bilder visar hur taket på butiken verkar rasa i två omgångar. Vid det andra raset fångas räddningsarbetarna i rasmassorna.

Upp till 13 räddningskårer och 17 ambulansteam deltog under fredagen i räddningsarbetet.

Vid sidan av platsen väntar människor oroligt på att få besked om sina närstående som saknas. Andra sitter oroliga på annat håll och väntar på att få veta – en av dem är Igor Umanov.

– Min fru är därinne. Det finns ingen information om henne, om hon är död eller levande. Vart jag än ringer så finns ingen information, säger han till Reuters.

Flydde genom hål i fönstret

En flicka berättar för den statliga radion att hon gick in i stormarknaden med sin mamma när ett betongblock rasade mellan dem, och att hon var nära att begravas under det.

Hon lyckades ta sig ut men mamman har ännu inte hittats, skriver Reuters.

Andra ögonvittnen berättar om ett högt ljud och att det sedan blev mörkt. Människor flydde ut genom hål i fönsterrutorna.

Polisen utreder om rutinerna för tillsynen av bygget, byggnaden i sig eller lagring av byggmaterial på taket kan vara möjliga orsaker till raset. Eventuellt kommer man att be utländska experter om hjälp, rapporterar Interfax.

Orsaken utreds

Polisen har inlett en förundersökning för att ta reda på orsaken till raset, bekräftar premiärminister Valdis Dombrovskis vid ett besök på olycksplatsen.

Dombrovskis ska hålla ett extrainsatt möte på fredagsmorgonen med anledning av olyckan, rapporterar AFP.

– Vi kan inte säga någonting om orsaken än, men det har varit en väldigt tragisk natt, säger Viktorija Sembele, talesperson för räddningstjänsten.

Byggnaden ska ha fått ett arkitekturpris när den stod klar 2011, enligt lokala medier. Orsaken till raset är fortfarande inte klarlagd, men en del problem med konstruktionen ska ha framkommit.

– Det står klart att det har varit problem med att uppfylla byggkraven, säger inrikesminister Rihards Koslovskis till lettisk tv, rapporterar Reuters.

Trädgård på taket

Kedjan Maxima har livsmedelshallar på flera ställen i Riga. Enligt en talesman för kedjan har fem personer ur personalen skadats, men tre saknas fortfarande.

Lars Hjeltman, styrelseledamot i Svensk-lettiska föreningen, talade på torsdagskvällen med en bekant i Riga om händelsen.

– Hon berättade att man anlagt en trädgård på taket till stormarknaden och det tros vara orsaken till att det har pajat. Det verkar som att en vägg har vikt sig först, säger han till TT och påpekar att det har regnat mycket i Riga de senaste dagarna, vilket kan ha bidragit.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Takraset i Riga

Mer i ämnet