Telias partner ”dömd till fängelse”

Publicerad

Den formella ägaren av Telias uzbekiska partner Takilant, Gayane Avakyan, uppges ha dömts till sex års fängelse, rapporterar Radio Free Europe/Radio Liberty och BBC:s uzbekiska tjänst.

Avakyan är sedan tidigare mutmisstänkt av svenska åklagare och hon har varit nära medarbetare till Uzbekistans diktators dotter, Gulnara Karimova, vars pojkvän också rapporteras ha dömts till 6,5 års fängelse.

Uppgifterna kommer från anonyma källor och har inte bekräftats officiellt. De båda greps tidigare i våras, misstänkta för ekonomisk brottslighet.

Diktatorsdottern Karimova, som har uppgivits sitta i husarrest, misstänks ha mutats av Telia och hon lär ha varit den som främst dragit nytta av affärerna som inleddes 2007. Telias dåvarande vd Lars Nyberg har avgått och styrelsen bytts ut till följd av härvan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet